Strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa v otázke referenda na Ústavný súd

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 06:08 • 2 min
Strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa v otázke referenda na Ústavný súd

BRATISLAVA - Prezidentka požiada Ústavný súd SR aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. V strane Hlas-SD to rešpektujú.

slovakia

left justify in out

Strana Hlas – sociálna demokracia, ktorá sa podieľala na zbere podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách, rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa v tejto súvislosti na Ústavný súd. Ten má na rozhodnutie 60 dní.

 

img

 

Prečítajte sit tiež: AKTUALIZOVANÉ: Ak ústavný súd rozhodne v prospech referenda, prezidentka urobí všetko tak, aby sa referendum konalo už v septembri


„Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať," dodala strana Hlas-SD.

 

Mohlo by vás zaujímať: Robert Fico vidí za postupom predstaviteľov justície snahu zlikvidovať opozíciu

 

img

Podľa Roberta rozhodnutie prezidentky o referende oznámila vicepremiérka Veronika Remišová skôr ako samotná Čaputová. „Je to korunný dôkaz toho, že prezidentka Čaputová sa opäť radila s predstaviteľmi vládnej koalície," povedal s tým, že dúfa, že na stretnutí nebola aj veľvyslankyňa Spojených štátov amerických. Čaputová tak podľa Fica potvrdila, že nie je prezidentkou všetkých a definitívne „potopila" priamu demokraciu. „Chcem zagarantovať za stranu Smer-SD, že zabezpečíme kvalifikované právne zastupovanie na ústavnom súde, aby sme uspeli," vyhlásil Fico. Doplnil, že keby Ústavný súd SR znemožnil referendum, Smer sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

 

img

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Strana HLAS-SD odovzdala viac ako 302-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách


Petičný výbor odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v podateľni Prezidentského paláca 3. mája. Tá obsahuje vyše 600-tisíc podpisov. Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies