V Nórsku začali platiť sprísnené azylové pravidlá

NETKY.SK • 20 November 2015, 14:51 • 2 min
V Nórsku začali platiť sprísnené azylové pravidlá

OSLO - V Nórsku dnes vstúpila do platnosti sprísnená azylová legislatíva prijatá v zrýchlenom konaní, ktorá by mala pomôcť zvládnuť prudký nárast počtu migrantov.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych odhadov tento rok požiada o azyl v Nórsku až 35.000 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

 

Novú dočasnú azylovú legislatívu predložila nórska vládna koalícia, zložená so stredopravých konzervatívcov a protiimigračnej Pokrokovej strany, len pred týždňom. Ide o balík opatrení, viac-menej korešpondujúcich s krokmi, ktoré v tomto smere avizovalo Dánsko.

 

Nórsky parlament prijal legislatívu vo štvrtok večer s podporou hlavnej opozičnej Strany práce a viacerých centristických strán. Dnes opatrenia formálne odsúhlasil aj nórsky kráľ Harald V.

 

Nórsko, ktoré má 5,2 milióna obyvateľov, je súčasťou schengenskej zóny, ale nie je členskou krajinou EÚ. Prudký nárast počtu migrantov viedol k výraznému nárastu preferencii protiimigrančnej Pokrokovej strany, a to z októbrových 10 na vyše 17 percent.

 

Tvrdšie pravidlá majú platiť najbližšie dva roky. Okrem iného uľahčia odmietnutie žiadateľov o azyl prichádzajúcich z krajín, ktoré sú považované za bezpečné. Umožňuje tiež zadržanie alebo obmedzenie pohybu u tých migrantov, ktorých žiadosti budú s najväčšou pravdepodobnosťou zamietnuté.

 

Nórsko chce predovšetkým dosiahnuť, aby mohlo v čo najkratšom čase vyhostiť žiadateľov o azyl, ktorí prišli do krajiny z územia susednej Ruskej federácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies