Slovensko bude vedieť zaočkovať až 85 percent dospelej populácie. Krajčí pripustil jednu dôležitú vec!

NETKY.SK • 20 Január 2021, 19:59 • 2 min
Slovensko bude vedieť zaočkovať až 85 percent dospelej populácie. Krajčí pripustil jednu dôležitú vec!

BRATISLAVA – Slovensko má zakontrahovaných také množstvo vakcín, aby sa nimi zaočkovalo až 85 percent dospelých občanov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí na spoločnej tlačovej besede po rokovaní vlády. Na Slovensko dorazí dostatočné množstvo vakcín proti koronavírusu, ktoré sú objednané od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.  

 

Slovensko zakontrahovaných dostatok vakcín

Ako uviedol predseda vlády, Slovensko malo do pondelka (18. januára) zakontrahovaných viac ako 2,4 milióna vakcín od konzorcia Pfizet/BioNTech, pričom ešte v ten istý deň sa podarilo objednať ďalší jeden milión kusov očkovacích dávok.

 

Od spoločnosti Moderna malo Slovensko zakontrahovaných viac ako 950 tisíc kusov vakcín a večer sa podarilo zarezervovať ďalších 601 823 dávok

img

 

Premiér zhrnul, že Slovensko bude mať k dispozícii viac ako 7,4 milióna vakcín. Ako podotkol, tieto dávky tak môže využiť približne 3,7 milióna ľudí.

 

„Mať cieľ zaočkovaných 85 percent ľudí, to by sme boli celkom dobrí a možno by sme boli aj špičkou v Európe," povedal Matovič s tým, že momentálne len treba držať palce obom vakcinačným firmám, aby stíhali vyrábať vakcíny.

 

Preočkovanie po mesiaci

Šéf rezortu zdravotníctva informoval, že vakcinačný proces sa v krajine postupne rozbieha. Dodal, že ľudia sa nemusia obávať toho, že by sa nedostali k druhej dávke vakcíny, ktorou budú preočkovaní v 28. deň od podania prvej látky.

 

Ako zdôraznil Krajčí, časové rozpätie medzi očkovacími dávkami bude jednotný. Pôvodne sa počítalo, že ľudia budú chodiť na preočkovanie už v 21. deň.

 

Avšak podanie druhej dávky vakcíny až po mesiaci značným spôsobom urýchli vakcinačný proces naprieč celou EÚ.

 

 

V Bratislave sa už v priebehu budúceho týždňa otvoria ďalšie štyri vakcinačné centrá. Ako podotkol minister, zoznamy záujemcov o vakcínu sú oveľa dlhšie, ako tie na východe Slovenska, kde sústredia aj očkovaciu kampaň.

 

Zároveň požiadal mladšiu generáciu, aby pomohli svojim rodinným príslušníkom s online registráciou na očkovanie v čase, keď sa budú nachádzať v patričnej fáze očkovania.

 

Prípadne môžu kontaktovať aj svojho ošetrujúceho lekára, ktorý im poradí ako postupovať. Doplňujúce informácie poskytnú aj pracovníci v call centre.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva predstavil stratégiu očkovania! Kedy prídete na rad?

 

Oxfordská vakcína je vhodná pre mladšie ročníky

Krajčí tiež povedal, že v utorok na Slovensko dorazilo tiež 46 tisíc kusov vakcín Camirnaty. Ako sa vyjadril samotný výrobca očkovacej látky, avizované výpadky sa bude snažiť čo najskôr doplniť. Predpokladá však, že už v polovici februára dôjde k navýšeniu dávok.

 

Minister tiež vyjadril nádej, že už čoskoro bude schválená vakcína z Oxfordu AstraZeneca. Slovensko má zakontrahovaných 360 tisíc dávok tejto britskej očkovacej látky, ktoré by mali doraziť už v priebehu budúceho mesiaca.

 

img

 

Krajčí pripustil, že osoby vo veku od 18-45 rokov by mohli byť zaočkované práve touto vakcínou, keďže výsledky štúdie naznačujú, že na seniorov môže mať slabší účinok.

 

Takýmto spôsobom by sa k vakcíne mohli dostať skôr práve mladý ľudiaosoby v produktívnom veku.

 

Prečítajte si tiež: Rezort zdravotníctva spúšťa registráciu očkovania aj u bežnej populácie. Musíte však splniť dve podmienky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies