V Česku chcú vrátiť fajčenie do pohostinstiev: Pomôcť má dvadsaťtisícová petícia

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 06:51 • 2 min
V Česku chcú vrátiť fajčenie do pohostinstiev: Pomôcť má dvadsaťtisícová petícia

PRAHA - Českí aktivisti vystupujúci voči protifajčiarskemu zákonu odovzdali dnes v Poslaneckej snemovni petíciu s 20-tisíc podpismi.

slovakia

left justify in out

Chcú tak vyjednať výnimku v predmetnom zákone a dosiahnuť, aby v pohostinstvách a baroch vznikli vyčlenené miestnosti pre fajčiarov.

 

Petíciu prevzala z rúk iniciátora akcie Jiřího Míku predsedníčka petičného výboru Zuzka Rujbrová. Podpisy boli zozbierané vlastnou snahou Míkovej iniciatívy alebo ich dostala poštou od dobrovoľníkov z rôznych kútov Česka. "Ľudia nám to posielali hlavne vďaka našej facebookovej skupine Chceme výnimku, chceme v pohostinstvách fajčiť," uviedol Míka. Do skupiny sa počas prvého mesiaca jej existencie zapojilo vyše 25.000 členov.

 

Aktivisti sa stavajú za to, aby majitelia malých pohostinstiev, barov, pivární a herní v miestnostiach, kde sa hostia preukázateľne nestravujú, mohli vyčleniť miesto pre fajčiarov. Tí by potom nemuseli podniky opúšťať a odchádzať fajčiť von.

"Teraz už nejde len o cigaretu. Ide o právo robiť si, čo chceme na svojom majetku," uviedla majiteľka dvoch pohostinstiev Monika Hrubá.

 

"Minimálne s časťou tohto zákona nesúhlasím a myslím si, že to bola chyba, ale aj keby sme chceli, nemôžeme s tým nič v tejto chvíli urobiť," vyhlásil minister pre ľudské práva Jan Chvojka, ktorý s iniciátormi petície diskutoval v snemovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies