Litovský prezident varuje amerického ministra: „Putin sa nezastaví na Ukrajine..."

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 11:49 • 2 min
Litovský prezident varuje amerického ministra: „Putin sa nezastaví na Ukrajine..."

Vilnius - Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu. S infromáciou prišla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nauséda varoval Blinkena, ktorý v pondelok začal svoju cestu po pobaltských krajinách, že ruský prezident Vladimir Putin "sa nezastaví na Ukrajine", a uviedol, že svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť "všetkými dostupnými prostriedkami".

 

„Myslím naozaj všetkými prostriedkami, ak sa chceme vyhnúť tretej svetovej vojne. Voľba je v našich rukách," uviedol Nauséda. Šéf americkej diplomacie sa stretol s litovským prezidentom pred rokovaním s litovským ministrom zahraničných vecí a premiérkou. Blinken počas pondelka a utorka plánuje navštíviť aj Lotyšsko a Estónsko.

 

img

 

Blinken sa však ešte predtým stretol aj so zamestnancami amerického veľvyslanectva vo Vilniuse, ktorým povedal, že ruská invázia na Ukrajinu spochybnila základné princípy, na základe ktorých mal byť medzi jednotlivými krajinami udržaný mier.

„Je dôležité, aby ľudia rozumeli, čo je skutočne v stávke. Presahuje to Ukrajinu, presahuje to pobaltské štáty a dokonca aj Európu," vyhlásil Blinken.

 

Litva je členom Severoatlantickej aliancie a Ukrajine poslala už vojenskú pomoc a na svojom území privítala malý počet ukrajinských utečencov, ktorí sa rozhodli opustiť svoju krajinu po tom, ako ju 24. februára napadlo Rusko.

 

Litva i Lotyšsko okrem toho susedia s Bieloruskom, ktoré dovolilo Rusku, aby útok na Ukrajinu spustilo aj zo svojho územia, pričom v Bielorusku sú stále rozmiestnené ruské vojenské jednotky pod zámienkou spoločného vojenského cvičenia.

 

NATO sa tak rozhodlo v uplynulých týždňoch posilniť svoju prítomnosť v pobaltských krajinách, píše Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona