WHO neodporučila sľubnú liečbu ochorenia COVID-19

NETKY.SK • 7 December 2021, 13:27 • 2 min
WHO neodporučila sľubnú liečbu ochorenia COVID-19

PARÍŽ - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok uviedla, že liečbu choroby pomocou plazmy odobratej z krvi uzdravených pacientov by nemali absolvovať pacienti, ktorí majú mierny alebo stredne ťažký priebeh.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako pripomína agentúra AFP, intravenózne transfúzie tzv. rekonvalescenčnej plazmy sa podľa predbežných informácií z nemocníc javili ako potenciálne sľubná liečba ochorenia.

 

img

 

WHO teraz v odporúčaní zverejnenom vo vedeckom časopise British Medical Journal spresňuje, že túto terapiu by mali používať len u pacientov s ťažkým priebehom choroby, avšak aj v tom prípade len ako súčasť klinického testu. "Súčasné dôkazy ukazujú, že (liečba) nezvyšuje šancu na prežitie ani neznižuje pravdepodobnosť, že bude potrebné použiť mechanickú (pľúcnu) ventiláciu, navyše je nákladná a časovo náročná," vysvetľuje WHO.

 

Prečítajte si tiež: Desiatky zdravotníkov sa nakazili na vianočnom večierku

 

Rekonvalescenčná plazma je tekutá zložka krvi z tela človeka, ktorý prekoval COVID-19. Obsahuje protilátky, ktoré telo prirodzene vylúčilo po infekcii. Odporúčanie WHO je založené na údajoch zo 16 klinických testov, na ktorých sa zúčastnilo 16 236 pacientov s miernym, ťažkým až veľmi ťažkým priebehom choroby COVID-19.

 

img

 

Možno vás zaujme: Počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku presiahol smutnú hranicu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies