Na memoriáli Jozefa Gabčíka v Rajeckých Tepliciach štartovalo takmer 350 bežcov

NETKY.SK • 13 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Na memoriáli Jozefa Gabčíka v Rajeckých Tepliciach štartovalo takmer 350 bežcov

RAJECKÉ TEPLICE/ŽILINA - Na štart Memoriálu Jozefa Gabčíka sa v sobotu v Rajeckých Tepliciach-Poluvsí postavilo takmer 350 bežcov. Podujatím si uctili pamiatku priameho účastníka atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický s tým, že najrýchlejším bežcom bol Kristián Brezáni z Maratón klubu Rajec s časom 41 minút a 12 sekúnd. História memoriálu siaha do začiatkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ktorý po Gabčíkovi nesie čestný názov. "Jedenásťkilometrový beh z Poluvsia do Žiliny bol spočiatku určený iba pre vojakov a policajtov, postupne začali chodiť aj civilní bežci," vysvetlil Pažický s tým, že neskôr sa podujatie dostalo aj do športového kalendára a stala sa z toho veľká akcia.

 

"Som nesmierne rád, že spolu s mojimi vojakmi prehlbujeme a šírime ideu hrdinského činu Jozefa Gabčíka, práve v tejto dobe i dnes, pripomenutím si výročia operácie Antropoid a 29. ročníkom tohto behu," povedal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Peter Žochňák. Zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie Pavol Šebík poukázal na Gabčíkov odkaz na patriotizmus. "Jozef Gabčík povýšil bezpečnosť všetkých nás nad bezpečnosť svoju vlastnú. Budovanie národnej hrdosti je dôležité osobitne v tejto dobe," uviedol Šebík. Na trati nechýbalo zdravotnícke zabezpečenie a občerstvenie. Súčasťou programu podujatia boli pietne akty neďaleko rodného domu Gabčíka a pri jeho pamätníku v Žiline. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies