V Brezne založia v 14 lokalitách lúčne spoločenstvá

NETKY.SK • 8 Október 2023, 19:00 • 2 min
V Brezne založia v 14 lokalitách lúčne spoločenstvá

BREZNO - Zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí je aktuálnym trendom v boji proti klimatickým zmenám. Aj preto mesto Brezno pracuje na vzniku nových lúčnych spoločenstiev vo svojich 14 lokalitách. Informovala o tom breznianska samospráva na svojom webe. Prostriedky na to získala z Nórskeho finančného mechanizmu.

slovakia

left justify in out

"Plochy so zníženou frekvenciou kosenia nie sú znakom zanedbanej údržby, ale, naopak, symbolom prepojenosti s prirodzeným prostredím a ohľaduplnosti k včelám a iným opeľovačom, ktoré v nich nachádzajú potravu. Už pred tromi rokmi mesto dalo šancu projektu kvitnúcej lúky na Ulici ČSA, ktorá neplnila len dekoratívnu, ale aj vodozádržnú a ochladzovaciu funkciu. Táto ekologická forma údržby mestskej zelene sa stretla s pozitívnou odozvou," konštatovala radnica.

Brezno sa v nej rozhodlo pokračovať aj v iných častiach mesta. V súčasnosti sa na viacerých miestach vykonávajú prípravné práce, ktorých cieľom je revitalizácia zelene centrálnych mestských zón. Magistrát v tejto súvislosti upozorňuje obyvateľov ulíc ŠLN, ČSA, Krčulova, Švermova, Jilemnického, Kuzmányho, MPČĽ a na nábreží Hrona, že v týchto dňoch sa v spomínaných lokalitách vykonáva postrek proti nežiaducej vegetácii.

Aplikáciou prípravkov na ničenie buriny dôjde k odstráneniu existujúcej zelene, ktorú nahradí nová výsadba lúčnych spoločenstiev. Vzniknú na ploche takmer 10.000 štvorcových metrov. Opatrenia samosprávy majú viesť k zvýšenej odolnosti voči klimatickej zmene a rovnako i schopnosti reagovať na jej negatívne vplyvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Elena Halačová (ilustračná snímka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies