Od februára sa bude musieť v Rakúsku zaočkovať každý občan od 14 rokov!

NETKY.SK • 9 December 2021, 17:11 • 2 min
Od februára sa bude musieť v Rakúsku zaočkovať každý občan od 14 rokov!

VIEDEŇ - Ľudia, ktorí sa odmietnu nechať zaočkovať proti Covid-19, sa budú musieť pripraviť na platenie pokút v stovkácha až tisíckach eur.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povinnosť očkovania proti koronavírusu sa bude v Rakúsku od februára budúceho roka vzťahovať na všetky osoby s trvalým pobytom v krajine vo veku od 14 rokov. Oznámili to vo štvrtok minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein a ministerka pre ústavu Karoline Edtstadlerová. Informovala o tom agentúra APA.

 

Výnimka z povinnej vakcinácie sa bude týkať tehotných žien a tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať. Pre uplatnenie výnimky bude potrebné lekárske potvrdenie, zdôraznil minister. Zároveň vyzdvihol, že očkovanie tehotných žien sa "výslovne odporúča".

 

img

 

Štvrťročne sa budú uskutočňovať tzv. "očkovacie lehoty", v rámci ktorých sa budú musieť dať zaočkovať všetky osoby, na ktoré sa povinná vakcinácia vzťahuje alebo odovzdať odôvodnenie na výnimku z očkovania. Prvým konečným termínom zaočkovania bude 15. marec 2022.

 

Súvisiaci článok: V pondelok končí lockdown v Rakúsku pre zaočkovaných. Vo Viedni budú platiť prísnejšie pravidlá!

 

Tým, ktorí sa nezaregistrujú, hrozia peňažné pokuty - v riadnom konaní do výšky až 3 600 eur, pričom sa bude brať do úvahy aj finančná situácia. V skrátenom konaní výška pokuty nepresiahne 600 eur.

 

img

 

Nezaočkovaní budú potom štvrťročne vyzývaní k tomu, aby prijali vakcínu, alebo predložili doklad o výnimke. "Ak sa tak nestane, pokuty sa budú udeľovať štvrťročne," podotkol Mückstein. Platnosť zákona by podľa predpokladov mohla vypršať koncom januára 2024.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo Viedni protestovalo proti novým opatreniam približne 30 000 ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies