Od 1. januára 2024 je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii, Sociálna poisťovňa zverejnila tlačivo žiadosti

NETKY.SK • 3 Január 2024, 11:39 • 2 min
Od 1. januára 2024 je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii, Sociálna poisťovňa zverejnila tlačivo žiadosti

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa zverejnila tlačivo, na základe ktorého je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii. Ide o novú pravidelnú peňažnú dávku pre bývalých príslušníkov obecnej polície. Nárok na ňu žiadateľ spĺňa za predpokladu, ak dosiahol vek minimálne 56 rokov, jeho pracovný pomer v obecnej polícii trval najmenej 25 rokov a v čase podania žiadosti už nie je príslušníkom obecnej polície. Žiadosť je možné po vyplnení doručiť pobočke Sociálnej poisťovne osobne, poštou alebo elektronicky cez portál www.slovensko.sk.

slovakia

left justify in out

Od 1. januára 2024 nadobudli účinnosť ustanovenia zákona o obecnej polícii, ktorými sa upravuje príspevok za prácu v obecnej polícii. Výkonom agendy výplaty príspevku za prácu v obecnej polícii je od tohto dátumu poverená Sociálna poisťovňa, ústredie. Príspevok za prácu v obecnej polícii je pravidelnou peňažnou dávkou, vyplácanou Sociálnou poisťovňou bývalým príslušníkom obecnej polície akejkoľvek obce na Slovensku.

 

Nárok na príspevok za prácu v obecnej polícii žiadateľ spĺňa za predpokladu:

  • že v čase podania žiadosti už nie je príslušníkom obecnej polície,
  • trvanie pracovného pomeru žiadateľa v obecnej polícii bolo najmenej 25 rokov
  • jeho vek je najmenej 56 rokov.


Za dobu trvania pracovného pomeru v obecnej polícii sa považuje aj doba výkonu základnej vojenskej služby, náhradnej alebo prípravnej vojenskej služby.

Nárok na príspevok žiadateľovi zaniká v prípade:

  • úmrtia,
  • dovŕšenia dôchodkového veku,
  • priznaním predčasného starobného dôchodku,
  • alebo opätovným vznikom pracovného pomeru v obecnej polícii.   

 

Výška príspevku za prácu v obecnej polícii je 60 % z jednej dvanástiny najvyššieho úhrnu  vymeriavacích základov žiadateľa na platenie poistného na príspevok za prácu v obecnej polícií v období desiatich kalendárnych rokov predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom bol naposledy skončený pracovný pomer v obecnej polícii. Vzhľadom na to, že poistné na platenie príspevku za prácu v obecnej polícií sa do osobitného fondu odvádza od 1. apríla 2020, úhrn vymeriavacích základov sa bude posudzovať od tohto obdobia. Príspevok za prácu v obecnej polícii sa každoročne valorizuje tak, ako dávka úrazová renta. Z príspevku za prácu v obecnej polícii Sociálna poisťovňa nevykonáva žiadne odvody.

 

O príspevok za prácu v obecnej polícii je možné požiadať žiadosťou sprístupnenou na internetovej stránke, ktorá bude taktiež k dispozícii v každej pobočke Sociálnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sociálna poisťovňa, Foto: FinSider / Mestská polícia Žilina (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies