Mýty o ľudskom mozgu – naozaj u nás dominuje len jeho ľavá alebo pravá časť?

NETKY.SK • 11 August 2023, 10:05 • 2 min
Mýty o ľudskom mozgu – naozaj u nás dominuje len jeho ľavá alebo pravá časť?

My ľudia si radi všetko onálepkujeme. Je to náš spôsob, ako lepšie porozumieť sebe, druhým ľuďom, okoliu, životu. Máme tendenciu zaraďovať si ľudí do škatuliek, aby sme vysvetlili, prečo sme takí, akí sme.

slovakia

left justify in out

To platí aj pri delení ľudí na dva typy podľa toho, či u nás prevažuje dominancia ľavej alebo pravej časti mozgu. Umelci a kreatívni ľudia majú povesť ľudí s vyvinutejšou a intenzívnejšie pracujúcou pravou časťou mozgu, analytické a racionálne typy zasa vraj viac spolupracujú s jeho ľavou polovicou.

Ale prečo vlastne vznikli takéto teórie? Naozaj má každý z nás časť dominantnejšiu časť mozgu, ktorá pracuje naplno a tá druhá sa popri nej iba vezie? Vysvetľuje to, prečo niektorí z nás pracujú viac s predstavivosťou a iným viac vyhovujú suché fakty?

Pravdou je, že náš mozog je nesmierne zložitý, sofistikovaný a prepojený systém, ktorý riadi veľkú časť toho, kým sme a čo robíme. No rovnakou dôležitou pravdou je tiež fakt, že všetci používame obe strany nášho mozgu každý deň. Odkiaľ teda pochádza argument o ľavom a pravom mozgu?

Je pravda, že tieto dve polovice sú zodpovedné za rôzne veci. No myšlienka, že jedna hemisféra je podstatne silnejšia ako druhá a že táto dominancia hrá hlavnú úlohu v našej osobnosti alebo schopnostiach, sa vo výskume nepotvrdila.

Ľavá mozgová hemisféra je zvyčajne centrom logických a rečových funkcií mozgu. Je zaujímavé, že ľavá hemisféra mozgu ovláda pravú stranu vášho tela, a naopak. V ľavej hemisfére sa ukrýva schopnosť väčšiny z nás robiť veci, ako napr: komunikovať, strategizovať a riešiť problémy, zapamätať si, analyzovať.
Pravá hemisféra je tá „slobodomyseľnejšia“ strana vášho mozgu. Je centrom schopností, ako napr: kreativita, intuícia, emocionálne reakcie, predstavivosť.

Ľavá a pravá mozgová hemisféra však nepracujú nezávisle. Sú spojené zväzkom vlákien – akousi informačnou diaľnicou, ktoré prenášajú informácie z jednej strany na druhú. Inými slovami, obe hemisféry robia iné veci, ale stále spolupracujú. A pokiaľ ste neprekonali mŕtvicu alebo iný vážny úraz mozgu, ktorý vážne zasiahol jednu hemisféru, pravdepodobne fungujú viac-menej podobnou rýchlosťou.

To zistili vedci na základe skenovania mozgu viac ako 1 000 ľudí. Pozreli sa na 7 000 rôznych oblastí mozgu každého účastníka a zistili, že bez ohľadu na osobnosť alebo individuálne preferencie všetci účastníci používali obe strany mozgu približne rovnako. Stručne povedané, hoci niektorí ľudia sú kreatívnejší, zatiaľ čo iní sú viac analytickí, nie je to preto, že by jedna polovica ich mozgu bola silnejšia alebo využívanejšia ako druhá.

Ak teda za vaše nedostatočné hudobné zručnosti alebo ťažkosti s matematikou nemôže nedostatočne fungujúca strana mozgu, čo môžete urobiť, aby ste svoje schopnosti posilnili? Odpoveď je jednoduchá – cvičte!

V konečnom dôsledku nás nálepky, zaraďujúce nás do kategórie „ľavo- alebo pravomozgových“ môžu skôr brzdiť. Ako kreatívne a umelecké typy si povieme, že sme „blbí“ na matematiku a „nemáme bunky“ na počítače, ako analytickí a logickí ľudia si zasa vsugerujeme, že sme „zaštepení“ voči umeniu, hudobnému sluchu, schopnosti niečo namaľovať. A je to veľká škoda!

Sami seba presviedčame, že sme predurčení iba na určité schopnosti, a tak sa začneme vyhýbať činnostiam, o ktorých sme presvedčení, že nie sú v súlade s našimi schopnosťami. Tým tieto schopnosti nerozvíjame, pretože im ani nedávame šancu.
Prestaňme velebiť svoju "jednostrannosť" a naopak, hľadajme príležitosti, ako sa naučiť využívať aj talenty z tej „druhej strany“ - náš mozog sa nám za to poďakuje! Ak ste napríklad viac analytický typ, skúste sa zapísať do kurzu maľovania alebo fúkanie skla. Na druhej strane, ak štruktúra a poriadok nie sú vašou najsilnejšou stránkou, môžete zvýšiť svoju mozgovú kapacitu precvičovaním organizačných schopností.

To, že nám niečo ide odjakživa ľahko a samo od seba, a iné oblasti nás, naopak, odstrašujú, lebo sa nám v nich až tak nedarí, neznamená, že to tak musí zostať navždy. Mozog funguje ako svaly, jeho jednotlivé časti možno posilňovať tak, ako chodíte každé ráno poctivo na workout čo do fitka.

Čím viac cvičíte a vystavujete svoj mozog novým veciam, tým je pravdepodobnejšie, že v nich budete silnejší a možno sami seba prekvapíte, že v sebe objavíte nové talenty, záľuby, rozmery, ktoré vám otvoria nové životné cesty. Tak sa do toho pustime, vylezme zo škatuľky, strhnime všetky nálepky, ktoré sme nášmu mozgu dali a doprajme mu, nech sa ďalej učí a silnie, je na to priam stvorený!.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies