Mexický najvyšší súd dekriminalizoval interrupcie v celej krajine

NETKY.SK • 7 September 2023, 08:45 • 2 min
Mexický najvyšší súd dekriminalizoval interrupcie v celej krajine

MEXIKO - Mexický najvyšší súd v stredu dekriminalizoval interrupcie na celom území krajiny. Súd skonštatoval, že doterajší zákaz interrupcií bol v rozpore s mexickou ústavou a porušuje ľudské práva žien.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd zároveň nariadil, aby bol trestný čin interrupcie odstránený z mexického federálneho trestného zákonníka.

 

Aktivisti toto rozhodnutie označili za prelomové s tým, že odteraz budú musieť mexické federálne zdravotnícke inštitúcie umožniť zákrok na prerušenie tehotenstva každému, kto o to požiada. Za takéto konanie už pritom nebudú hroziť žiadne tresty.

"Žiadna žena, tehotná osoba ani zdravotnícky pracovník už nebude môcť byť trestaný za interrupcie," uviedla mexická skupina na podporu reprodukčných práv GIRE.

 

Mexický Národný inštitút pre ženy označil stredajšie rozhodnutie súdu za "veľký krok" na ceste k rodovej rovnosti. "Dnešný deň je pre Mexičanky dňom víťazstva a spravodlivosti," uviedol tento vládny inštitút na platforme X.

Interrupcie boli už doposiaľ legálne v 12 z 32 štátov prevažne katolíckeho Mexika, ktoré je federatívnou republikou. Ako prvé takéto zákroky už v roku 2007 dekriminalizovalo hlavné mesto Mexiko (Ciudad de México).

 

Najnovším rozhodnutím najvyššieho súdu krajiny sa budú musieť riadiť aj súdy v tých mexických štátoch, kde sú interrupcie ešte oficiálne nelegálne.


Stredajší súdny verdikt je podľa agentúry AP pokračovaním trendu uvoľňovania interrupčných obmedzení v regióne Latinskej Ameriky. Potraty, vykonávané na žiadosť ženy, sú už legálne v Argentíne, Kolumbii, na Kube a v Uruguaji.

 

Agentúra AFP si všíma skutočnosť, že v Latinskej Amerike sa situácia okolo interrupcií vyvíja opačným smerom než v Spojených štátoch, kde sa interrupčné obmedzenia v posledných rokoch naopak pritvrdzujú. Niektoré obyvateľky USA, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, preto hľadajú pomoc aj v susednom Mexiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AP / AFP / CNN Foto: Fronteras Desk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies