V Bosne obvinili 12 ľudí za účasť na bojoch Islamského štátu v Sýrii a Iraku

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 13:28 • 2 min
V Bosne obvinili 12 ľudí za účasť na bojoch Islamského štátu v Sýrii a Iraku

SARAJEVO - Bosniansky súd vzniesol dnes obvinenie voči 12 osobám, ktoré vytvorili teroristickú skupinu a vycestovali do Sýrie a Iraku, aby tam bojovali v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Obvinenie nasleduje po sérii razií na celom území Bosny, ktoré polícia vykonala v uplynulých ôsmich mesiacoch. Počas nich polícia zhabala zbrane, bombové nálože, muníciu a špeciálne vojenské vybavenie, uviedla dnes bosnianska prokuratúra.
     

Obvinených obžalovali v súvislosti s prijatím radikálnej ideológie tzv. Islamského štátu a so zhromažďovaním finančných prostriedkov, ako aj za opustenie Bosny s cieľom pridať sa k teroristickej organizácii.
     

Počas rokov 2013 a 2014 obžalovaní odcestovali do Turecka a potom ilegálne vstúpili na územie Sýrie, kde sa počas niekoľkých mesiacov zapájali do teroristickej činnosti, dodala prokuratúra.
     

IS sa od vlani zmocnil veľkých častí územia Sýrie a Iraku a apeluje na moslimov, aby podporili jeho snahu za vytvorenie kalifátu.
     

Vlani bol v Bosne prijatý zákon, ktorý predpokladá trest väzenia do desať rokov pre každého občana, ktorý bojoval v zahraničí alebo verbuje dobrovoľníkov na účasť v ozbrojených konfliktoch v cudzine. Títo žoldnieri sú po návrate do vlasti v Bosne považovaní za bezpečnostné riziko. Vláda odhaduje, že z Bosny do Sýrie alebo Iraku odcestovalo už najmenej 200 ľudí, pričom niekoľko desiatok z nich tam prišlo o život.
     

Väčšina Bosniakov sa vždy hlásila k umiernenému islamu. Nárast počtu militantných radikálov súvisí pravdepodobne aj s vplyvom mudžahídov, ktorí do krajiny prišli v prvej polovici 90. rokov z Iránu a arabských krajín, aby bojovali po boku bosnianskych moslimov proti pravoslávnym Srbom a katolíckym Chorvátom.
     

Agentúra Reuters pripomenula, že bosnianska justícia sa teraz zaoberá prípadom Huseina Bilala Bosniča, moslimského duchovného, ktorý je považovaný za neoficiálneho vodcu ultrakonzervatívneho salafistického hnutia v Bosne. Bosnič je obžalovaný za verejnú podporu a verbovanie dobrovoľníkov do bojov v Sýrii a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies