Európska únia čoskoro začne právne kroky proti Veľkej Británii

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 10:50 • 2 min
Európska únia čoskoro začne právne kroky proti Veľkej Británii

EURÓPSKA ÚNIA - Voči Británii budú podniknuté právne kroky. Britská vláda totiž predĺžila ochranné lehoty na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov a balíčkov vstupujúcich do Severného Írska, ktoré mali vypršať na konci tohto mesiaca.

slovakia

left justify in out

Európska únia pripravuje právne kroky pre jednostranné rozhodnutie Veľkej Británie predĺžiť ochranné lehoty na hraničné kontroly v Írskom mori. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa pre denník Financial Times vyjadril, že pripravujú „konanie o porušení práva“, ktoré by mali mať hotové veľmi skoro.

 

img

 

„Momentálne ho pripravujeme a naozaj sa čoskoro dostane na stôl,“ povedal Šefčovič.


Brexitové dohody otvárajú EÚ dve právne cesty, informoval portál BBC. Na základe takzvaného severoírskeho protokolu môže spustiť konanie o porušení, ktoré by mohlo dostať prípad pred Európsky súdny dvor.

 

Mohla požiadať aj o arbitráž podľa podmienok širšej obchodnej dohody medzi úniou a Spojeným kráľovstvom.

 

Prečítajte si tiež: Británia definitívne opustila Európsku Úniu. Čo sa mení v praxi?

 

Čo sa vlastne stalo?


Britská vláda predĺžila ochranné lehoty na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov a balíčkov vstupujúcich do Severného Írska, ktoré  mali vypršať na konci tohto mesiaca. Teraz by mali trvať do októbra.

Podľa Európskej únie je však konanie zo strany Británie nelegálne, pretože je v rozpore s medzinárodným právom. Európsky parlament na protest odmietol stanoviť termín hlasovania o ratifikácii obchodnej dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

 

Očakávalo sa pritom, že tak spraví vo štvrtok a termín stanoví na niektorý marcový deň.

Šefčovič v stredu vyhlásil, že rozhodnutie Spojeného kráľovstva porušuje severoírsky protokol. Účelom tohto dokumentu je totiž zabezpečiť po brexite otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskom.

 

img

 

Írsky minister zahraničia Simon Coveney zase povedal, že EÚ nemôže v pobrexitových rokovaniach Británii veriť. Britský premiér Boris Johnson však trvá na tom, že problémy sú len technické a riešiteľné.

 

img

Prečítajte si aj inú tému: Sociálne siete v Anglicku budú bojovať proti rasizmu. Začínajú rušiť kontá a pripravuje sa nový zákon



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies