Blinken žiada prepustenie Navaľného!

NETKY.SK • 16 Február 2022, 08:38 • 2 min
Blinken žiada prepustenie Navaľného!

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že je znepokojený "novými pochybnými obvineniami" voči ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a vyzval ruské úrady, aby väzneného kritika Kremľa prepustili.

slovakia

left justify in out

„Navaľnyj a jeho spolupracovníci sú terčom (ruských úradov) za svoju prácu, ktorej cieľom je objasniť korupciu  tamojších predstaviteľov“, uviedol na Twitteri šéf americkej diplomacie.

 

img

 

Tentoraz ide pred súd v trestaneckej kolónii, mimo dohľadu verejnosti," dodal Blinken a vyzval ruské úrady, aby Navaľného prepustili a ukončili prenasledovanie a stíhanie jeho priaznivcov.

 

Nemecký kancelár Olaf Scholz na utorkovej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve tento nový proces označil za "nezlučiteľný" s princípmi právneho štátu.

V nápravnom zariadení č. 2 v ruskom meste Pokrov sa v utorok začalo výjazdné pojednávanie moskovského súdu v kauze, v ktorej je Navaľnyj obvinený z podvodu a pohŕdania súdom. Prístup na pojednávanie, konané v režime videokonferencie, umožnil súd aj jeho manželke Juliji.

 

img

 

„Predĺžite mi trest na neurčito. Čo s tým môžeme urobiť?... Aktivity ľudí sú dôležitejšie ako osud jedného človeka. Nebojím sa," povedal Navaľnyj počas súdneho pojednávania. Ak súd Navaľného uzná za vinného aj v tomto novom konaní, v prípade podvodu mu hrozí až desať rokov väzenia a v kauze pohŕdania súdom zasa niekoľkomesačný trest.

 

Podľa vyšetrovateľov sa Navaľnyj dopustil podvodu, keď nezákonne, pre vlastnú potrebu, minul v prepočte 4,14 milióna eur z darov pre ním založenú nadáciu Fond boja proti korupcii (FBK) a pre sieť jeho štábov v regiónoch Ruska. Navaľnyj, ktorý si teraz odpykáva trest vynesený v kauze sprenevery v spoločnosti Yves Rocher, by sa mal na slobodu dostať na jeseň 2023.

 

Prečítajte si: Sacharovovu cenu pre Navaľného prevzala jeho dcéra

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona