Putin a Merkelová odsúdili vyhlásenia Ukrajiny o potrebe revidovať Minské dohody

NETKY.SK • 15 Júl 2020, 17:50 • 2 min
Putin a Merkelová odsúdili vyhlásenia Ukrajiny o potrebe revidovať Minské dohody

Moskva - Ruský prezident Vladimír Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová v telefonickom rozhovore negatívne hodnotili vyhlásenia Kyjeva o potrebe revidovať Minské dohody.

slovakia

left justify in out

Telefonát Putina a Merkelovej

Dnes sa uskutočnili telefonické rozhovory medzi Vladimírom Putinom a Angelou Merkelovou, správa o tom bola uverejnená na webovej stránke Kremľa. Počas rozhovoru lídri oboch krajín diskutovali o situácii na Ukrajine a Líbyi.

 

Putin predovšetkým poznamenal, že pokusy ukrajinskej strany skresliť obsah Minskských dohôd sú kontraproduktívne.

 

"Zdôraznilo sa, že línia Kyjeva pre selektívne plnenie záväzkov vyplývajúcich z tohto dokumentu vedie k patovej situácii v procese vyjednávania," je uvedené v správe.

 

img

 

V oficiálnom vyhlásení Kremľa sa tiež uvádza, že obaja predstavitelia štátov odsúdili nedávne vyhlásenia ukrajinských politikov o potrebe revidovať Minské dohody.

 

Kremeľ tiež spomenul význam úplného vykonávania dohôd dosiahnutých na samitoch v "normanskom formáte" a to aj na stretnutí v decembri 2019 v Paríži. Putin a Merkelová sa dohodli, že vedúci predstavitelia Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny by mali zintenzívniť prácu týmto smerom.

 

Stanovisko Ukrajiny

Predtým podpredseda vlády Ukrajiny Oleksij Reznikov povedal, že Minské dohody do značnej miery stratili svoj význam. Uviedol, že dokument neodráža súčasnú realitu a potreby urovnania vojenského konfliktu v Donbase.

 

img

 

Reznikov sa tiež domnieva, že západné krajiny by mali podporovať revíziu dohôd, aby sa umožnila skutočná zmena situácie. Zdôraznil, že Ukrajina stále podporuje úsilia v rámci Minského procesu.

 

"Chápeme, že kontakt je potrebný, aby sa dosiahol pokrok. Potrebná je však aj revízia," vysvetlil.

 

20. mája prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ďalšie stretnutie lídrov krajín Normanskej štvorky na vyriešenie situácie v Donbase sa uskutoční po ukončení pandémie koronavírusu.

 

Minské dohody sú balíček opatrení, ktorých cieľom bolo zastavenie bojov medzi ukrajinskou armádou a vojenskými silami proruských separatistov. Prímerie malo začať platiť počnúc polnocou 15. februára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies