USA zahájili spoločne s tromi ďalšími krajinami námorné cvičenia v Tichom oceáne

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 12:18 • 2 min
USA zahájili spoločne s tromi ďalšími krajinami námorné cvičenia v Tichom oceáne

TOKIO - V blízkosti amerického ostrova Guam v Tichom oceáne začali námorné sily USA, Japonska, Južnej Kórey a Austrálie realizovať spoločné cvičenia. Manévre pod názvom Tichomorský predvoj (Pacific Vanguard) sú údajne "prvými svojho druhu". Počas dnešného dňa to uviedli americké námorné sily vo svojom vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Účelom podujatia, na ktorom sa zúčastňuje vyše 3000 námorníkov z uvedených krajín, je "vycibrenie zručností a posilnenie praktickej spolupráce na mori". Cvičenia sú zamerané na "ostrú paľbu, obranné protivzdušné operácie, protiponorkovú vojnu a dopĺňanie zásob na mori".

 

img

 

Austráliu zastupujú na cvičení dve fregaty, Južnú Kóreu jeden a Japonsko dva torpédoborce. Spojené štáty, ako najsilnejší člen, sa na cvičení podieľajú prítomnosťou veliteľskej lode USS Blue Ridge, ktorá je vlajkovým plavidlom Siedmej flotily námorných síl.

 

 

Cvičenie prebieha v období napätia v rámci obchodných vzťahov medzi USA a Čínou. Peking dokonca tento týždeň poukázal aj na sporný prípad, keď sa mu podarilo lokalizovať americkú vojnovú loď v blízkosti ostrovov v Juhočínskom mori. Ostrov Guam, v ktorého vodách momentálne cvičenie prebieha, bol v roku 2017 predmetom jadrového sporu medzi USA a Severnou Kóreou. Ten vyeskaloval až do situácie kedy hrozilo, že sa na tomto území obývanom vyše 160 000 ľuďmi spustí paľba.

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona