V Bosne a Hercegovine zasahoval Europol. Akčný deň bol zameraný na 23 komplicov a skorumpovaných úradníkov

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
V Bosne a Hercegovine zasahoval Europol. Akčný deň bol zameraný na 23 komplicov a skorumpovaných úradníkov

Pri rozsiahlej razii v Bosne a Hercegovine príslušníci orgánov činných v trestnom konaní prehľadali domy a kancelárie 23 osôb podozrivých z členstva v "užšom kruhu" drogového kráľa zadržaného v novembri 2022

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom operácie s krycím názvom "Black Tie" bolo obžalovať a stíhať bosniansko-hercegovsko-holandského štátneho príslušníka, ktorého Europol a Holandsko považovali za vysoko hodnotný cieľ. V roku 2023 holandské orgány podozrivého odsúdili na sedem rokov odňatia slobody za obchodovanie s drogami. Ďalším operačným cieľom bolo rozbiť celú zločineckú organizáciu pod velením a kontrolou High Value Target. Toto spoločné medzinárodné vyšetrovanie pozostávalo z belgických, bosniansko-hercegovských, francúzskych a amerických orgánov činných v trestnom konaní, ktoré podporoval Europol.

Napriek jeho zatknutiu v novembri 2022 vyšetrovanie ukázalo, že príslušník naďalej riadil obchodovanie s drogami zo zdrojových krajín v Južnej Amerike, ako sú Brazília, Kolumbia a Peru, do Európy a Austrálie zo svojej základne v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. V spolupráci s ďalšími špičkovými medzinárodnými obchodníkmi s drogami v Dubaji, s ktorými spoločne investoval do mnohotonových podnikov na obchodovanie s kokaínom, sa tento bosniansko-hercegovsko-holandský štátny príslušník stal mocnou postavou, ktorá kontrolovala masívne dodávky kokaínu smerom do Európy a ďalších destinácií. Okrem toho je tento vysokopostavený cieľ podozrivý aj z toho, že je zodpovedný za výrobu syntetických drog v EÚ.

Medzi 23 osobami, ktoré boli včera zatknuté, sú nielen komplici, ale aj skorumpovaní úradníci, ktorí boli identifikovaní ako sprostredkovatelia trestnej činnosti siete. Pred touto akciou bosniansko-hercegovinské orgány už zatkli dvoch podozrivých a zadržali 55 000 eur v hotovosti, 8 strelných zbraní, 11 policajných vysielačiek a dokumentáciu o praní špinavých peňazí. V deň akcie orgány činné v trestnom konaní zadržali ďalšiu hotovosť, autá, notebooky a iné dôkazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Europol.eu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies