Pellegriniho Hlas - SD odmieta celoplošné testovanie pred Vianocami, napriek tomu ho využije vo svoj prospech

NETKY.SK • 24 November 2020, 15:58 • 2 min
Pellegriniho Hlas - SD odmieta celoplošné testovanie pred Vianocami, napriek tomu ho využije vo svoj prospech

BRATISLAVA - Ak bude celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 povinné, strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) by mohla počas čakania pred odbernými miestami spustiť zber podpisov na vyhlásenie referenda.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to pripustil líder strany a expremiér Peter Pellegrini. Doplnil, že to dáva skôr do pozornosti vlády. Strana už v utorok 17. novembra spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR. Systém však nebol dobre pripravený a mnohí ľudia sa na anketu sťažovali. Viaceré hlasy boli pripočítané automaticky, bez toho, aby občan stihol odpovedať na otázky a vyjadriť svoj názor či súhlasia so skrátením pôsobenia Matovičovej vlády. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Pellegriniho Hlas - SD spustil anketu o predčasnom ukončení volebného obdobia, systém však vykazuje vážne chyby!

 

Odmietajú celoplošné testovanie pred sviatkami
Pellegrini dnes tiež zopakoval, že Hlas-SD zásadne odmieta ďalšie povinné celoplošné testovanie antigénovými testami. „Dodnes nevidíme jasne preukázaný medicínsky prínos,“ povedal bývalý premiér. Tiež zdôraznil, že nie je jasné ani to, koľko celoplošné testovanie v skutočnosti stálo. Hlasovanie na Ústrednom krízovom štábe nebolo podľa Pellegriniho jednotné. Preto vyzval jej členov, aby na mimoriadnom zasadnutí od povinného testovania upustili.

 


Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok 23. novembra informoval, že v decembri budú ďalšie tri kolá testovania. „Určite tento víkend nestíhame. Reálne to vieme organizačne urobiť od 6. decembra, to sú vlastne tri víkendy do Vianoc, aby sme už na Vianoce ľudí nerušili a mohli sme mať ako tak normálne Vianoce,“ povedal Matovič s tým, že konkrétnejšie informácie povedia v najbližších dňoch.

 

Strana bude mať v sobotu snem 

Pellegrini tiež informoval, že strana bude mať v sobotu 28. novembra ustanovujúci snem, na ktorom sa bude zatiaľ ako jediný uchádzať o post predsedu strany. 

 

img


Strana si na sneme tiež zvolí niekoľkých podpredsedov a členov predsedníctva, aby mohla fungovať. Snem nebude slávnostný, iba technický.

 

Delegáti sa spoja cez telekonferenčné hovory. Slávnostný veľký snem by mohol byť podľa Pellegriniho v marci, kedy bude pravdepodobne epidemiologická situácia oveľa priaznivejšia.  

 

Prečítajte si tiež: Najsilnešie opozičné strany sa nezapoja do nákupu antigénnych testov, kde vidia problém?

 

Pri voľbe generálneho prokurátora nepodporia sudcu

Bývalý premiér sa tiež vyjadril k voľbe generálneho prokurátora, potvrdil, že členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD nebudú vo voľbe generálneho prokurátora voliť neprokurátora.

 

Zároveň odmietol akékoľvek špekulácie o tichej dohode s niektorými členmi koalície pri tejto voľbe. Nechcel dopredu povedať, za ktorého kandidáta budú hlasovať.

 

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok (24. novembra) povedal, že ak by niektorá koaličná strana zvolila generálneho prokurátora s podporou opozície, jeho hnutie odíde z koalície.


Parlament čaká na aktuálnej schôdzi voľba kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR, ktorá je naplánovaná na stredu 25. novembra. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov, šesť prokurátorov a jeden sudca Najvyššieho súdu SR. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies