Čo je minimalizmus? Praktický sprievodca minimalistickým životným štýlom

NETKY.SK • 14 December 2023, 21:10 • 2 min
Čo je minimalizmus? Praktický sprievodca minimalistickým životným štýlom

Ak vás zaujíma, začínate alebo sa jednoducho len chcete dozvedieť viac o minimalizme, toto je skvelé miesto, kde začať. Nižšie nájdete rôzne definície minimalizmu, výhody, výzvy a príklady zo skutočného života, aby ste sa mohli rozhodnúť, či je minimalizmus pre vás ten pravý.

slovakia

left justify in out

Minimalizmus je spôsob, akým znižujeme rozptýlenie vo svojom živote, aby som mohol robiť viac toho, na čom záleží.

Ak sa cítite ohromení myšlienkou robiť viac vecí, na ktorých vám najviac záleží, váš kalendár je preplnený alebo váš fyzický priestor je plný vecí, ktoré neslúžia vám ani vašej rodine, minimalizmus vám pomôže urobiť viac svojich povinností behom dňa, tým že sa budete cítiť lepšie v nepreplnenom prostredí, takže vaša myseľ nebude taká preťažená. Napokon ľuďom sa často lepšie učí v uprataných izbách, takže táto teória niekomu môže vyhovovať.

Postupom času môže minimalizmus potenciálne pomôcť pri radikálnej zmene životného štýlu, ako je presťahovanie sa do nového mesta, zmena kariéry alebo skúmanie podnikania.

Čo je minimalizmus?

Minimalizmus je definovaný ako dizajn alebo štýl, v ktorom sú na vytvorenie maximálneho efektu použité najjednoduchšie a najmenšie prvky. Minimalizmus má svoj pôvod v umení – s umeleckými dielami s jednoduchými líniami, iba niekoľkými farbami a starostlivým umiestnením týchto línií a farieb.

V Break the Twitch definujeme minimalizmus ako životný štýl zameraný na minimalizáciu rušivých vplyvov, ktoré vám bránia robiť to, na čom vám záleží.

Minimalizmus je o vlastnení len toho, čo vášmu životu (ako aj životom ľudí, na ktorých vám záleží) pridáva hodnotu a zmysel, a odstraňovaní zvyšku. Ide o odstránenie neporiadku a využitie času a energie na veci, ktoré zostávajú. V živote máme len určité množstvo energie, času a priestoru. Aby sme z toho vyťažili čo najviac, musíme byť vedomí toho, ako každý deň žijeme.

Existuje mnoho rôznych prístupov k minimalizmu, ale v skutočnosti je to len nástroj, ktorý vám pomôže uprednostniť to, čo je vo vašom živote dôležité.

Život s úmyslom?

V konečnom dôsledku je minimalizmus menej o vlastníctve menšieho počtu predmetov a viac o aktívnom rozhodovaní o tom, aké veci sú pre vás skutočne dôležité.

Žijeme v spoločnosti, ktorá vytvára falošnú hodnotu, keď vlastníme viac vecí a nemáme čas ich príliš používať. Neustála honba za väčším a lepším je nekonečný cyklus. Vždy sa bude dať kúpiť krajšie auto, väčšia loď, väčší dom alebo rýchlejšie súkromné ​​lietadlo.

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako zdrvujúca výzva, ale keď rozmotáte život, ktorý ste si vybudovali okolo vlastníctva viacerých vecí, zistíte, že stres zmizne a svet sa začne spomaľovať. Tieto rozhodnutia, ktoré urobíte, začnú budovať myslenie, ktoré zásadne zmení spôsob, akým žijete svoj život.

Nie je to nuda

Minimalistické bývanie je opakom nudy. Odstraňuje všedné aktivity, ktoré uberajú z trávenia času s našimi najbližšími. Keď sa zbavíme nepotrebného, ​​budeme sa môcť rozhodnúť, čo bude definovať náš život.
Niektorí cestujú po svete na plný úväzok. Iní sa ocitnú viac zapojení do životov svojich rodín ako kedykoľvek predtým. Stať sa minimalistom nám umožňuje žiť väčší život s vášnivejším napĺňaním našich najväčších zámerov a cieľov.

Pri pohľade zvonku sa môže zdať trochu chladné, ako ľahko môžu minimalisti odhodiť veci, ktoré boli kedysi v ich živote sentimentálne. Z tohto dôvodu sú minimalisti vnímaní ako oddelení alebo bez emócií.

Väčšina minimalistov je však sentimentálna. Len udržiavame spomienky nažive prostredníctvom fotografií a denníkov, a nie fyzických suvenírov.

Minimalistický životný štýl je neudržateľný

Niektorí ľudia veria, že minimalizmus je dočasný a neudržateľný. Akoby to bola len nejaká fáza, ktorú nakoniec prekonajú.

Minimalizmus je myslenie, nie hack. Ak s tým budete zaobchádzať ako s hackom, nebude to znamenať dosť na pokračovanie.

Ak však chápete výhody minimalizmu, nezáleží na tom, s kým žijete, aké je vaše pracovné prostredie, či ste rodičom; princípy budú s vami pokračovať.

Zdroje:

https://www.breakthetwitch.com/minimalism/

https://www.becomingminimalist.com/what-is-minimalism/

https://theminimalistvegan.com/what-is-minimalism/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Mindie Ballard
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies