Sme pripravení v SR zorganizovať mierové rokovania

NETKY.SK • 27 Február 2022, 13:50 • 2 min
Sme pripravení v SR zorganizovať mierové rokovania

BRATISLAVA – Slovensko je pripravené zorganizovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto SR Bratislava bolo totiž spomenuté ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ako jedno z možných miest stretnutia zástupcov Ukrajiny a Ruska.

 

„Sme pripravení takýto samit zorganizovať. Urobíme všetko pre mier,“ vyhlásil poslanec. Zároveň deklaroval, že pomoc Slovenska Ukrajine už presiahla výšku 12 miliónov eur a ďalšia podpora je „na ceste“. Vyzdvihol aj podporu slovenských miest a obcí, ale i dobrovoľníkov. „Zomkol sa celý národ,“ povedal. Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnou, chce Slovensko ponúknuť aj príspevok na bývanie, zdravotnú starostlivosť, jedlo i základné potreby.

 

V koalícii je podľa Šipoša na tom dohoda a jednotlivé formy pomoci bude schvaľovať postupne vláda SR.

 

„Snažíme sa efektívne reflektovať na žiadosti ukrajinskej strany,“ podotkol. Deklaruje, že všetkým utečencom z Ukrajiny sa bude Slovensko snažiť pomôcť. Avizuje aj spoluprácu s ďalšími krajinami Európskej únie. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) tvrdí, že sú pripravení operatívne zasadať v parlamente, aby mohli utečencom pomôcť. „Všetko, čo sa bude týkať pomoci utečencom, sme pripravení podporiť,“ deklaroval.

 

Taktiež ocenil postoj samospráv, ktoré sa rozhodli pomáhať aj bez toho, aby ich na to vyzvala vláda. Podľa Blanára treba čím skôr ponúknuť miesto na Slovensku na rokovanie medzi zástupcami Ruska a Ukrajiny.

 

„Voláme po mierovom riešení a v tom musí byť aj vláda SR aktívna,“ podotkol. Šipoš avizuje podporu návrhu na posilnenie obrany Slovenska zahraničnými vojakmi NATO. Blanár reagoval, že sú pripravení o takomto návrhu rokovať, keď príde do parlamentu, a zvážia jeho dosahy. „Nechceme však nič, čo by mohlo prilievať olej do ohňa,“ skonštatoval.

 

 

Možno vás zaujme: Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies