ÚS potvrdil, že prezident musí Čentéša vymenovať za šéfa prokurátorov

NETKY.SK • 25 Október 2012, 07:14 • 2 min
ÚS potvrdil, že prezident musí Čentéša vymenovať za šéfa prokurátorov

ÚS potvrdil, že prezident musí Čentéša vymenovať za šéfa prokurátorov - Politika Parlamentná opozícia je presvedčená, že po dnešnom verdikte Ústavného súdu (ÚS) SR prezident SR Ivan Gašparovič musí vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Prez

slovakia

left justify in out

img

Parlamentná opozícia je presvedčená, že po dnešnom verdikte Ústavného súdu (ÚS) SR prezident SR Ivan Gašparovič musí vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.
      "Prezident republiky je povinný rešpektovať rozhodnutie NR SR a vymenovať zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora. Som rád, že Ústavný súd SR, aj keď neskoro, ale predsa toto stanovisko potvrdil a teraz čakám od pána prezidenta, že bude konať a to v krátkom čase," odkázal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Podľa jeho slov je v tejto chvíli v hre prezidentova česť. "Má rešpektovať rozhodnutie súdu a podľa mňa už nemá inú možnosť, ako vymenovať Čentéša za generálneho prokurátora," dodal s vierou, že prezident Gašparovič tak aj urobí.
      Aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár dúfa, že prezident Čentéša vymenuje. Do funkcie ho zvolili poslanci Národnej rady SR 17. júna 2011, odvtedy čaká na vymenovanie. Bugár uviedol, že hlava štátu nemala s vymenovaním otáľať, čo podľa neho potvrdil aj ústavný súd.
      Líder Mostu-Híd pripustil, že prezident si môže nájsť dôvody, prečo Čentéša nevymenovať, ale verí, že sa tak nestane. "Na Slovensku je možné všetko. Ale myslím si, že prezident by mal konať v súlade s ústavou, mal by rešpektovať rozhodnutie ÚS SR, mal by konať v prospech občanov a celého systému a v prospech minimálne prokuratúry, aby už konečne generálny prokurátor bol vymenovaný," zdôraznil.
      Podľa Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) je po vynesení verdiktu zrejmé, že prezident má Jozefa Čentéša vymenovať. "Z môjho pohľadu pán Čentéš spĺňa zákonné podmienky, bol zákonným spôsobom zvolený a prezident ho musí vymenovať," apelovala.
      Martin Poliačik (SaS) uviedol, že sa potvrdilo to, čo opozícia hovorí už mesiace. "Tvrdíme, že prezident nemá právo svojvoľne konať vo veci nevymenovania právoplatne zvoleného generálneho prokurátora. Myslíme si, že ak už teraz konať nebude, tak si bude z Ústavy SR robiť trhací kalendár," povedal Poliačik.
      Líder OĽaNO Igor Matovič číta verdikt tak, že na ústavnom súde je ešte stále dostatočná dávka zdravého rozumu. "Lebo keď si pán prezident prečíta ústavu, je tam napísané, že vymenúva generálneho prokurátora a keď si niekto myslí, že 15 či 20 rokov to bude naťahovať, tak ústava to tak nemyslela," upozornil.
      Podľa ÚS SR musí prezident SR v primeranej lehote vymenovať zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora, ak bol zvolený v súlade s právnymi predpismi. Nemusí tak urobiť, ak existujú závažné dôvody na jeho nevymenovanie. Dôvody ale nesmú byť svojvoľné.
      "Nevymenovať kandidáta môže prezident len z dôvodu, že nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo z dôvodu závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť táto osoba vrcholným predstaviteľom, alebo spôsobom ktorý nebude v rozpore so samotným poslaním tohto orgánu, ak by v dôsledku tejto skutočnosti mohol byť narušený riadny chod ústavných orgánov," spresnila hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies