Štúdie potvrdili, že omikron je pre pľúca menej nebezpečný

NETKY.SK • 3 Január 2022, 20:27 • 2 min
Štúdie potvrdili, že omikron je pre pľúca menej nebezpečný

LONDÝN – Predbežné výsledky šiestich štúdií vo viacerých krajinách potvrdili, že koronavírusový variant omikron nepoškodzuje pľúca do takej miery, ako to bolo v prípade predchádzajúcich variantov koronavírusu. Informoval o tom v pondelok na svojej webovej stránke denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Mutácie, ktorými sa omikron odlišuje od ostatných variantov, mohli podľa expertov ovplyvniť jeho schopnosť napadnúť rôzne typy buniek. „Zdá sa, že má (omikron) väčšiu schopnosť napadnúť horné dýchacie cesty – bunky v oblasti hrdla,“ uviedol Deenan Pillay, profesor v odbore virológie na univerzite University College London (UCL).

 

img

 

Vírus sa preto bude vo väčšej miere množiť v oblasti hrdla než v pľúcach. Výsledky sú podľa slov Pillaya ešte len „predbežné“. Pripomenul však, že podobné zistenia priniesli i ďalšie štúdie. Tieto výsledky však ešte musia byť odborne posúdené, píše The Guardian. Ak sa vírus viac množí v oblasti hrdla, stáva sa nákazlivejším, píše The Guardian. To by mohlo vysvetliť, prečo sa tento variant tak rýchlo šíri. Vírus, ktorý vo väčšej miere napadá tkanivo pľúc, by zase mal byť nebezpečnejší, ale menej infekčný.

 

Experti z Univerzity v Liverpoole po Vianociach zverejnili predbežné výsledky štúdie, ktorá potvrdila, že omikron u myší spôsobil „ochorenie s menej závažným priebehom“. Výskum na týchto zvieratách podľa vedcov potvrdzuje, že priebeh choroby je menej závažný ako v prípade variantu delta alebo pôvodného variantu, ktorý sa šíril z čínskeho mesta Wu-chan. Podobné výsledky mali aj štúdie na univerzite v belgickom meste Leuven, na univerzite v škótskom Glasgowe či štúdie uskutočnené v USA.

 

Možno vás zaujme: Slovensko má ďalších deväť prípadov variantu omikron



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies