Donald Trump podporil pred voľbami Viktora Orbána. Nešetril chválou

NETKY.SK • 4 Január 2022, 06:54 • 2 min
Donald Trump podporil pred voľbami Viktora Orbána. Nešetril chválou

WASHINGTON/BUDAPEŠŤ - Orbán bol prvým lídrom zo štátov Európskej únie, ktorý v roku 2016 podporil Trumpovu kandidatúru na prezidenta. Trump privítal Orbána v roku 2019 v Oválnej pracovni Bieleho domu. Podľa AFP išlo o symbolické prijatie pre premiéra, ktorý sa často dostáva do konfliktov s vedením Európskej únie a súčasný prezident USA Joe Biden aj Trumpov predchodca Barack Obama ho ignorovali.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok oficiálne podporil maďarského premiéra Viktora Orbána pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Informovali o tom agentúry AFP a AP. „Maďarský premiér Viktor Orbán skutočne miluje svoju krajinu a chce bezpečie pre svoj ľud,“ uviedol Trump vo zverejnenom vyhlásení a dodal, že je presvedčený, že Orbán odviedol skvelú prácu pri ochrane Maďarska a zastavení nelegálneho prisťahovalectva. Podľa bývalého republikánskeho prezidenta by Orbánovi mali umožniť pokračovať v jeho úsilí aj po ďalších voľbách. Trump v dokumente zároveň vyhlásil, že súčasný predseda maďarskej vlády je silný vodca, ktorého všetci rešpektujú.

 

img

 

Joe Biden hovoril o Orbánovi počas americkej predvolebnej kampane v roku 2020 ako o zločincovi a po Bidenovom zvolení za prezidenta bolo Maďarsko jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá nedostala pozvánku na decembrový virtuálny Summit pre demokraciu (S4D).

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: New York má nového starostu. Prísahu zložil na Times Square

 

Hlavným vyzývateľom Viktora Orbána v maďarských parlamentných voľbách bude pravdepodobne Péter Márki-Zay, nezávislý primátor mesta Hódmezővásárhely. Ten sa označuje za tradičného katolíckeho konzervatívca a prisľúbil, že v prípade zvolenia zruší homofóbne zákony z dielne Orbánovho Fideszu.

 

img

 

Možno vás zaujme: Strana Fidesz oznámila svoju kandidátku na prezidentku Maďarska

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona