Ak sa chystáte do Rakúska pozor! Nastáva zmena pravidiel

NETKY.SK • 17 December 2020, 17:59 • 2 min
Ak sa chystáte do Rakúska pozor! Nastáva zmena pravidiel

BRATISLAVA /VIEDEŇ - Rakúsko mení pravidlá a sprísňuje opatrenia.

slovakia

left justify in out

Slováci cestujúci do Rakúska musia od soboty 19. decembra absolvovať desaťdňovú karanténu. Predpokladaná platnosť tohto nariadenia je výhľadovo do 10. januára 2021.

 

Povinnú karanténu možno predčasne ukončiť najskôr piaty deň po vstupe do Rakúska na základe preukázania sa negatívnym COVID-19 testom (PCR testom alebo aj antigénovým testom). 

„Nová vyhláška zavádza v princípe povinnosť desaťdňovej karantény pre cestujúcich vstupujúcich na územie Rakúska z takmer všetkých krajín, vrátane Slovenska,“ vysvetľuje rezort diplomacie.

 

Z povinnosti karantény je vyňatých desať štátov: Austrália, Fínsko, Írsko, Island, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, Južná Kórea, Uruguaj a Vatikán.

 

 

img

 

 

Výnimky z karantény pre Slovákov


Výnimka z povinnej karantény je platná, ak sa osoba pri vstupe do Rakúska, preukáže negatívnym COVID-19 testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín (PCR-test alebo antigénový test)

 

Vzťahuje sa na opatrovateľov, ktorí pracujú v 24-hodinových turnusoch v rodinách (teda mimo pendlujúcich za prácou v zariadeniach, kde sú zamestnaní, pravidelne sem dochádzajú na dennej báze a kde sú pravidelne automaticky testovaní)-

 

Ďalej na sezónnych pracovníkov a osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov a ošetrenia v doprovode jednej sprevádzajúcej osoby.

Výnimka platí aj pre pendlerov,  ktorí pravidelne dochádzajú za prácou zo SR do Rakúska), pendleri za účelom účasti na prezenčnej forme vyučovania na vysokých školách a univerzitách, pendleri z rodinných dôvodov či z dôvodu návštevy životného partnera.

 

Ďalej pod výnimku spadajú ľudia tranzitujúci cez Rakúsko pod podmienkou, že cesta bude uskutočnená bez nevyhnutných zastavení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies