Rosh Hasana 5783!

NETKY.SK • 25 September 2022, 09:49 • 2 min
Rosh Hasana 5783!

BRATISLAVA - Už dnes si naši židovskí bratia a sestry pripomenú Vysoký židovský sviatok. Slávia Rosh Hasanu, teda židovský Nový rok.

slovakia

left justify in out

Podľa slov čestného predsedu ŽNO na Slovensku, pána profesora Pavla Traubnera, sa práve dnes, teda 25.9. medzi členmi židovskej komunity bude vznášať prianie Shana Tova, chag Sameach Rosh ha Shana, teda šťastný nový rok. ,,Prichádza k nám podľa židovského kalendára rok 5783. Nový rok je veselý, sympatický, príjemný sviatok, ktorý má určitú symboliku, už názov historický Jom Terual znamená hlava roka, teda začiatok nového úseku života. Tento sviatok je podľa historických kalendárov prvý deň 7. mesiaca Tišri a je to sviatok dvojdenný, pričom Židia, členovia židovskej komunity, prichádzajú do synagógy, kde sa modlia, kde sa trúbi na šofar, čo je upravená forma baranieho rohu, ktorým sa dáva informácia o nastávajúcom sviatku a o normálnom priebehu týchto vzťahov," pokračuje v pútavom rozprávaní profesor Traubner.  ,,Modlitebné knižky sidur je Rossa Shana, teda hlava roka označená ako Jom Hszikron, čo znamená deň spomienky či pamiatky ,oslava je veselá, jedlá sú symbolické a charakterizujú radosť a úspech, medzi jedlá patria ryby, med, granátové jablko či medovníčky tvaru letiaceho vtáka, iné sladkosti s mrkvou, čiže tzv. cimes," dodáva doma i vo svete uznávaný neurológ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies