Umelé svetlo priťahuje morské červy

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 15:23 • 2 min
Umelé svetlo priťahuje morské červy

LONDÝN - Umelé osvetlenie má vplyv na druhové zloženie morských bezstavovcov v prístavoch.

slovakia

left justify in out

V štúdii publikovanej v magazíne Biology Letters to tvrdí tím vedcov z univerzity v britskom Exeteri. Ako napísali, svetlá priťahujú morské červy, ktoré prisadajú na trupy lodí a tým ich ničia. Iné živočíchy zas umelé osvetlenie odpudzuje.

 

Vedci odhadujú, že takmer štvrtina svetových prímorských regiónov, okrem Antarktídy, je vystavených v noci umelému osvetleniu. Pôvodcami sú napríklad prístavy, ropné plošiny ale aj rybárska činnosť. Aby výskumníci zistili, ako toto svetlo vplýva na život pod morskou hladinou, zamerali sa na prisadavé bezstavovce ako napríklad slávky, fúzonôžky, hubky či plášťovce. 

 

Výskumníci vytvorili umelé rafty, ktoré následne vystavili rôznym svetelným podmienkam. Pokus sa uskutočnil v Menaiskom prielive severozápadne od britského Walesu. Výsledky ukázali, že niektoré živočíchy ako napríklad polypovec druhu Plumularia setacea preferuje tmavé miesta a len pár sa ich usadilo na dobre osvetlených raftoch. Naopak morské červy svetlo priťahovalo. To pre lodný priemysel predstavuje problém, pretože vrstva týchto živočíchov môže spomaliť lode. Zároveň je finančne náročné odstrániť ich z trupu lode. 

 

Po prvom pokuse chcú vedci zamerať pozornosť na vplyv svetla na ďalšie živočíšne skupiny a tiež zistiť presnú mieru jeho pôsobenia. "Ak to spôsobuje významný problém v prístavoch, sú určité opatrenia, ktoré sa môžu vykonať. Jedným z nich je vyhýbanie sa používaniu umelého sveta, no musíme ešte vykonať výskum o tom, aké typy umelého svetla majú vyššiu pravdepodobnosť tohto vplyvu," vyjadril sa k štúdii jeden z autorov Thomas Davies. 

U suchozemských živočíchov majú rôzne druhy svetla odlišný vplyv na ich správanie. Napríklad mole priťahuje svetlo nižšej vlnovej dĺžky. Vedci predpokladajú, že niečo podobné objavia aj v morskom prostredí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies