Rastúca aliancia: Slovensko a Tunisko posilňujú ekonomické väzby a plánujú nové obchodné cesty

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 07:10 • 2 min
Rastúca aliancia: Slovensko a Tunisko posilňujú ekonomické väzby a plánujú nové obchodné cesty

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec privítal 12. marca 2024 v Bratislave mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tuniskej republiky so sídlom v Budapešti Abdelkarima Hermiho. Stretnutie potvrdilo, že obidve strany majú záujem rozvíjať bilaterálne vzťahy a Slovensko plánuje posilniť hospodársku spoluprácu novými aktivitami.

slovakia

left justify in out

Tunisko je dlhoročným slovenským obchodným partnerom a jedným z najväčších v severnej Afrike. „Naša vzájomná obchodná výmena má rastúcu tendenciu, Tunisko je preto jednou z krajín, kde vidíme potenciál na rozšírenie ekonomickej spolupráce,“ uviedol štátny tajomník Rastislav Chovanec s tým, že slovensko-tuniská obchodná výmena sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobila. Vlani dosiahla hodnotu vyše 302 miliónov eur.

Slovenská republika exportuje do Tuniska predovšetkým automobily, elektrické prístroje či drôty a káble a dováža najmä komponenty pre automobilový priemysel. „S Tuniskom nadviazali intenzívne kontakty už firmy v bývalom Československu. Aktuálne vidíme priestor predovšetkým v oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov, vodného a odpadového hospodárstva, ale aj v odvetviach ako turizmus alebo rozširovanie železničnej infraštruktúry,“ dodal R. Chovanec.

Štátny tajomník informoval tuniského veľvyslanca aj o príprave slovenskej podnikateľskej misie, ktorú plánuje rezort diplomacie zrealizovať tento rok s cieľom presadenia sa slovenských firiem v Tunisku. V zlepšení hospodárskych vzťahov, ich rozvoji a aktívnom vyhľadávaní nových obchodných príležitostí pomôžu zároveň aktivity honorárneho konzulátu SR, ktorý zakladá Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Tunise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies