Ulakomiť sa na lacné disky znamená hazardovať s bezpečnosťou seba i druhých

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 08:33 • 2 min
Ulakomiť sa na lacné disky znamená hazardovať s bezpečnosťou seba i druhých

BRATISLAVA - Menej zaplatiť, znamená doplatiť na bezpečnosť. "Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci". Táto okrídlená pravda zaznela nedávno v upútavke rozhlasového motoristického magazínu na rozhovor s Helenou Mikulovou o tom, prečo je dôležité vyberať si originálne hliníkové disky renomovaných značiek a nedať sa zlákať nízkou cenou.

slovakia

left justify in out

Rozmenili sme úvodné slová na drobné a zaujímalo nás všetko, čo súvisí so správnym výberom "elektrónov".

 

„Od nás zákazník odchádza nielen s bezpečným produktom, ale i s garanciou, servisom a poradenstvom,“ hovorí Helena Mikulová - odborníčka na predaj hliníkových diskov.

 

Prečo lacná napodobenina disku nie je dobré riešenie? Začnem rovno pri zákazníkoch, pri tom, ako často rozmýšľajú. Na jednej strane sa im páčia originálne disky s top dizajnom a povrchovou úpravou, na druhej – pri cene, ktorá je kvalite zodpovedajúca, racionálne uvažovanie ustupuje a hľadajú možnosť lacnejších produktov. Je dobré, ak si nájdu čas a prídu do predajne alebo zavolajú a porozprávame sa.

 

Vysvetľujem im, prečo je dôležité vybrať si originálny homologizovaný produkt s TUV certifikátom a s označením KBA. Kvalitný materiál, technické vlastnosti takéhoto disku plus dizajn sa zásadným spôsobom podpisujú pod bezpečnosť. A na tento fakt motoristi, pri pohľade na nekvalitné disky za pár eur, neraz zabúdajú.

 

img

 

Každý originálny disk má svoj "životopis"

Hľadajte kolesá, ktoré majú na disku KBA s číselným kódom, alebo značku E s číselným kódom. Takéto disky sú (KBA) typovo schválené alebo (E) so správou o homologizácii.

 

- KBA číslo býva väčšinou vyrazené priamo na disku. Ide o päťmiestny kód, ktorý dokazuje, že disk je overený a určený na bezpečné používanie. 

 

- TUV certifikát potvrdzuje pravosť a nezávadnosť diskov. Certifikát musí obsahovať základné informácie o disku: typ, rozmer, výrobcu a pod.

 

Čím prejde originál, kým sa dostane k motoristom? Špeciálnymi skúškami. Iba tie otestujú vlastnosti, ktoré sú pre bezpečný disk kľúčové. Garancia konštantnej kvality pri diskovej produkcii predstavuje neustále chemické testovanie surového hliníka, röntgenové a tlakové skúšky či nepretržité merania rozteče, zálisu ráfika a stredového vŕtania.

 

Pri skúške odvaľovania disk s pneumatikou rotuje 72 hodín na kotúči pod skúšobným zaťažením. Produkt nesmie vykázať žiadne známky poškodenia/trhliny.

 

Úderová skúška - na koleso sa namontuje pneumatika, kaleným úderníkom sa udiera na ráfik disku. Počas jednej minúty po teste nesmie z pneumatiky uniknúť tlak viac ako 0,2 baru a nesmú na špicoch disku vzniknúť žiadne trhliny.

 

Pri teste ohybu je koleso excentricky zaťažované. Po teste nesmie byť na disku spozorovaná žiadna trhlina.

 

Zástavbová skúška predstavuje fyzickú montáž homologizovaného disku na vozidlo a stanovenie podmienok pre jeho použitie. Napodobenina materiálu aj dizajnu nemôže jednoducho zaručiť bezpečnosť vodiča i ostatných účastníkov premávky. Motoristi, ktorí sa aj napriek tomu rozhodnú pre takéto disky, v prípade nehody musia počítať aj s tým, že poisťovne sú nekompromisné.

 

img

 

Čo hovorí zákon?

V tomto prípade citujem zo zákona o premávke na verejných komunikáciách číslo 725/2004, ktorý jasne hovorí: „(1) Uviesť na trh 7a) a sprístupniť na trhu 7b) nové vozidlo, systém, komponent alebo samostatnú technickú jednotku na účely prevádzky v premávke na pozemných komunikáciách možno, len ak majú udelené typové schválenie, typové schválenie ES alebo správu o homologizácii typu. Pre uvádzanie na trh a sprístupnenie na trhu nového vozidla, systému, komponentu a samostatnej technickej jednotky platia podmienky ustanovené osobitnými predpismi o typovom schvaľovaní.“ 

 

Zjednodušene povedané a zhrnuté - hľadajte disky s KBA číselným kódom alebo značku E s číselným kódom. Takéto disky sú (KBA) typovo schválené alebo (E) so správou o homologizácii. Disky, ktoré si kupujete by mali mať priložený TUV certifikát.

 

Kde nakupovať? Keď sa zákazník rozhodne pre kúpu hliníkového disku, môže navštíviť predajňu alebo vyhľadať spoľahlivý e-shop. V kamennej predajni je výhodou, že ho obslúži skúsený odborník, poradí, prípadne ukáže model disku.

 

U nás máme v ponuke produkty špičkových nemeckých výrobcov, napríklad Alutec, Brock či Rial a ďalšie renomované značky. Ak sa motorista rozhodne pre kúpu v e-shope, prvý krok je vyhľadať model svojho auta v konfigurátore a postupovať podľa pokynov, vybrať si iba taký disk, ktorý je zobrazený a vhodný na vybrané auto. V každom prípade si overte, či vybrané disky spĺňajú všetky potrebné náležitosti, o ktorých sme hovorili. Originál a fejk? Od nás zákazník odchádza nielen s bezpečným produktom, ale i s garanciou, servisom a poradenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona