Ukrajinské ostreľovanie Rusmi kontrolovaného mesta Doneck si vyžiadalo 27 obetí

NETKY.SK • 22 Január 2024, 19:46 • 2 min
Ukrajinské ostreľovanie Rusmi kontrolovaného mesta Doneck si vyžiadalo 27 obetí

DONECK - Dvadsaťsedem ľudí bolo zabitých a ďalších 25 zranených, keď ukrajinské sily ostreľovali Ruskom kontrolované mesto Doneck na východe Ukrajiny, uviedol v nedeľu Denis Pušilin, Rusmi vymenovaný šéf Doneckej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa Alexeja Kulemzina, starostu mesta dosadeného Rusmi, ukrajinské sily bombardovali rušnú oblasť, kde sa nachádzajú obchody a trhovisko. Pušilin uviedol, že mesto ostreľovalo ukrajinské delostrelectvo.

 

Fotografie a videozáznamy agentúry Reuters, ktoré vznikli na mieste činu, zachytávali plačúcich ľudí, z ktorých niektorí tvrdili, že stratili príbuzných, a takisto aj telá ležiace na zakrvavenom snehu neďaleko jedného z mestských trhov.

 

Pušilin na pondelok vyhlásil deň smútku v Doneckej ľudovej republike, ktorá je pomenovaná pre časť regiónu, ktorú Rusko anektovalo. Vo svojom nočnom videopríhovore sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij k útoku nevyjadril, ale uviedol, že počas jedného dňa Rusko ostreľovalo viac ako 100 miest, mestečiek a dedín v deviatich regiónoch na Ukrajine, a že útoky v Doneckej oblasti boli „obzvlášť závažné“.

Ukrajinské sily v Tavrii alebo južnej zóne na Facebooku vyhlásili, že vojaci pod ich velením nie sú zodpovední za tento útok. "Donetsk je Ukrajina," vyhlásili. "Rusko sa bude musieť zodpovedať za zabíjanie Ukrajincov," dodali.

 

Pušilin povedal, že 18 zranených bolo hospitalizovaných a sedem ľudí bolo liečených ako ambulantní pacienti.

 

V Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí nazvalo útok "barbarským teroristickým činom" Ukrajiny, ktorý sa uskutočnil "s použitím zbraní dodávaných Západom""Ruská strana kategoricky odsudzuje tento zradný úder proti civilnému obyvateľstvu," vyhlásilo ministerstvo.

Rusko, ktoré pred takmer dvoma rokmi spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, v minulosti vyjadrilo rozhorčenie, keď ukrajinské útoky zabili civilistov v Donecku a iných oblastiach. Ruská vlastná kampaň leteckých útokov a ťažkého ostreľovania však zabila tisíce ukrajinských civilistov.

 

Guvernér časti regiónu kontrolovanej Ukrajinou Vadym Filaškin uviedol, že pri ruských útokoch zahynuli v nedeľu najmenej dvaja ľudia na dvoch miestach západne od mesta Doneck. V Kurachove, asi 45 km od Donecka, pri ostreľovaní bol zabitý 31-ročný muž a bola zranená ďalšia osoba, zatiaľ čo 62-ročný muž bol zabitý a 70-ročný muž zranený v Krasnohorivke medzi Doneckom a Kurakhove, povedal. "Vyzývam všetkých, ktorí zostávajú v Donetsku k evakuácii!," vyzval Filaškin cez príspevok na sieti Telegram.

 

Doneck je jedným zo štyroch regiónov na východe a juhu Ukrajiny, o ktorých Rusko tvrdilo, že ich anektovalo koncom roku 2022 v rámci tohto kroku, ktorý väčšina krajín na Valnom zhromaždení OSN odsúdila ako nezákonný. Rusko však plne nekontroluje ani jeden zo štyroch regiónov.

 

Pri troch ďalších incidentoch v regióne podľa Pušilina zahynul muž narodený v roku 1979 a ďalší narodený v roku 1957 bol zranený ostreľovaním a ďalší štyria ľudia boli zranení.

 

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu samostatne uviedlo, že ruské sily ovládli dedinu Krokhmalne v severovýchodnej oblasti Ukrajiny Charkov.

 

Ukrajinský vojenský hovorca potvrdil, že Kyjevské sily sa stiahli z oblasti, ale povedal, že stratené územie je malé a nemá žiadny vplyv na celkovú vojenskú situáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Alexander Ermochenko
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies