Pochopenie patologických klamárov: Prečo tak strašne klamú?

NETKY.SK • 1 Január 2024, 12:00 • 2 min
Pochopenie patologických klamárov: Prečo tak strašne klamú?

Na liečbu patologického klamstva nie je dostupný žiadny liek. Hoci psychoterapia môže pomôcť, pacient môže začať klamať terapeutovi, čím podkopáva túto možnosť liečby. V konečnom dôsledku, hoci uznávajú patologické klamstvo ako problém, odborníkom v oblasti duševného zdravia stále chýba jasné pochopenie tejto patológie. Je potrebné vykonať oveľa viac výskumu.

slovakia

left justify in out

Niekto, kto veľa klame, môže byť nazvaný „patologickým klamárom“. Nečestnosť nie je dobrým zvykom, no nie vždy zodpovedá definícii patologického klamstva. 

Čo je patologické klamstvo?

Klamstvo je bežné správanie ľudí. Keď niekto klame, často to má jasný dôvod. Klamstvo môže byť použité ako nástroj na dosiahnutie cieľa.

Ale patologické klamstvo sa často robí bez akéhokoľvek dôvodu a bez ohľadu na následky. Tieto lži sú rozsiahle a prepracované a potreba povedať ich je nutkavá. Patologickí klamári si často vymýšľajú príbehy, aj keď im to spôsobuje škodu. Môžu prísť o prácu a zničiť vzťahy kvôli ich klamstvu.‌

Nie je jasné, či patologickí klamári chápu, že to, čo hovoria, nie je pravda. Niektorí ľudia veria veciam, ktoré hovoria, aj keď sú tieto veci zjavne nepravdivé. Iní patologickí klamári pripustia, že klamú, až keď sa ich klamstvá preukážu ako nepravdivé. 

Toto správanie môže byť súčasťou poruchy osobnosti, ako je antisociálna , narcistická a histriónska. Iné stavy, ako je hraničná porucha osobnosti, môžu tiež viesť k častým klamstvám, ale nepovažujú sa za patologické. Niektorí ľudia tiež jednoducho patologicky klamú, ale nemajú žiadne iné stavy.

Žiť s niekým, kto často klame, môže byť stresujúce a nepríjemné. 

Čím sa odlišuje patologická lož od iných lží?

Medzi patologickými klamstvami a bežnými klamstvami je podstatný rozdiel. Bežná lož, alebo lož vyslovená s cieľom vyhnúť sa zraneniu niekoho citov, je bežným vedľajším produktom mnohých sociálnych interakcií. Môžete napríklad pravdivo povedať svojmu priateľovi, že si myslíte, že vďaka novému účesu vyzerá o desať rokov starší, ale nechcete, aby sa cítil zle, a tak namiesto toho poviete, že vyzerá skvele. 

Bežné lži sa hovoria bez akéhokoľvek zlého úmyslu a vo všeobecnosti sa považujú za neškodné.

Patologické lži sú nepretržité, nutkavé, zložité a môžu sa vyskytnúť bez zjavného dôvodu. Môže to zahŕňať vytvorenie úplne falošnej osobnej histórie, vymyslenie fiktívneho vzťahu s celebritou alebo tvrdenie, že trpí vážnou chorobou. Pri ďalšej otázke môže nutkavý klamár poskytnúť rýchle a podrobné odpovede, ktoré na otázku odpovedajú len nejasne.

Napriek skepse alebo frustrácii zo strany druhých z nedostatku pravdivosti, patologickí často prejavujú malý záujem alebo pocit viny z toho, že ich niekto odhalí.

Stručne povedané, všetci ľudia občas klamú, alepatologickí klamári klamú nutkavo s príbehmi, ktoré sú zložité a zamotané.

Ako sa vyrovnať s patologickým klamárom

Vzťahy s patologickými klamármi môžu byť náročné, vyčerpávajúce a znepokojujúce. Z tohto dôvodu je dôležité, aby ste v súprave nástrojov mali nejaké stratégie zvládania. Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa vyrovnali s patologickým klamárom:

Stanovte si hranice s osobou: Stanovte si, čo ste ochotní vo vzťahu tolerovať a čo nie. Potom oznámte tieto hranice osobe, ktorá sa zapája do patologického klamstva. Je tiež dôležité vysvetliť, aké kroky podniknete, ak sa tieto hranice porušia. Zvážte získanie odborníka na duševné zdravie, ktorý vám pomôže stanoviť hranice a bude vás brať na zodpovednosť.

Povzbudzujte ich, aby sa porozprávali s odborníkom: Bohužiaľ, vy sami nemôžete opraviť patologického klamára vo svojom živote a nie je to ani vaša zodpovednosť. Namiesto toho im odporučte, aby sa o svojom zvyčajnom klamstve porozprávali s odborníkom na duševné zdravie, aby mohli podniknúť kroky na zmenu svojho správania a naučiť sa zdravšie spôsoby komunikácie.

Zvážte ukončenie vzťahu: Riešenie pretrvávajúceho klamstva môže byť psychicky aj fyzicky vyčerpávajúce. Majte na pamäti: máte povinnosť postarať sa o seba. Ak vás váš vzťah s osobou, ktorá patologicky klame, začína negatívne ovplyvňovať, možno je čas posunúť sa ďalej, najmä ak nie sú ochotní získať pomoc.

Buďte k sebe láskaví: Často je ťažké orientovať sa vo vzťahu s patologickým klamárom alebo ho úplne ukončiť. Z tohto dôvodu je dôležité byť k sebe láskavý, keď sa rozhodujete, čo je pre vás najlepšie. Zapojte sa do všímavosti , starostlivosti o seba, zapisovania do denníka alebo čohokoľvek, čo vám pomôže priblížiť vašu situáciu.

Vedia klamať aj terapeutovi

Na liečbu patologického klamstva nie je dostupný žiadny liek. Hoci psychoterapia môže pomôcť, pacient môže začať klamať terapeutovi, čím podkopáva túto možnosť liečby. V konečnom dôsledku, hoci uznávajú patologické klamstvo ako problém, odborníkom v oblasti duševného zdravia stále chýba jasné pochopenie tejto patológie. Je potrebné vykonať oveľa viac výskumu.

Zdroje:

https://www.webmd.com/mental-health/what-to-know-pathological-liars

https://thedawnrehab.com/blog/pathological-lying-a-sign-of-several-health-conditions/

https://www.health.com/pathological-liar-7964570

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-red-light-district/202110/10-facts-about-pathological-lying

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: newportinstitute.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies