Podľa ministra MZV a EZ sa Srbsko k EÚ nepriblíži

NETKY.SK • 30 August 2019, 12:52 • 2 min
Podľa ministra MZV a EZ sa Srbsko k EÚ nepriblíži

HELSINKI - Ministri zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) vyzývajú Srbsko, aby sa neodchyľovalo z cesty k členstvu v Únii. Táto balkánska krajina sa totiž pripravuje na podpis dohody o voľnom obchode s Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU), ktorá združuje Rusko, Kazachstan, Bielorusko, Arménsko a Kirgizsko.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák označil kroky Srbska za "mätúce". "Ak myslíte svoju európsku orientáciu vážne, potom zrejme robíte politické rozhodnutia, ktoré vás k nej približujú. Toto nie je jeden z nich," povedal Lajčák v piatok na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Helsinkách.

 

img

 

Očakáva sa, že Srbsko podpíše dohodu o voľnom obchode s EEU 25. októbra. Kandidátska krajina na vstup do EÚ musí zosúladiť svoju politiku s politikou Únie, vrátane uvalenia sankcií proti Rusku pre jeho operácie na Ukrajine. EÚ zostáva najväčším obchodným partnerom Srbska, keď hodnota vzájomného obchodu vlani dosiahla takmer 26 miliárd eur, čo je približne osemnásobok v porovnaní s obchodom so všetkými štátmi EEU.

 

img

 

Srbsko už uzavrelo dohodu o voľnom obchode s najväčšími krajinami EEU - Ruskom, Kazachstanom a Bieloruskom. Nová dohoda ju len rozšíri na Arménsko a Kirgizsko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies