Grécko má obavy. Na hranici s Tureckom postaví ďalší plot

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 16:27 • 2 min
Grécko má obavy. Na hranici s Tureckom postaví ďalší plot

ATÉNY - Grécka vláda plánuje vybudovať na hraniciach s Tureckom na severovýchode Grécka 80-kilometrový plot a zabezpečiť tak svoju pozemnú hranicu pred migrantmi.

slovakia

left justify in out

Plot na grécko-tureckých hraniciach, ktorý má v súčasnosti dĺžku 35 kilometrov, predĺžia o ďalších 80 kilometrov, avizoval v nedeľu grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis. Tento plot by zabezpečil všetky časti grécko-tureckej pozemnej hranice, cez ktoré sa aktuálne dá prejsť pešo.

 

img

 

Ako pripomína DPA, správa prichádza v období vyhroteného napätia medzi Aténami a Ankarou, ktoré sa sporia o náleziská zemného plynu, územia a mnohé ďalšie veci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navyše nedávno uviedol, že už nemieni rokovať s gréckym predsedom vlády Kyriakosom Mitsotakisom.

 

Prečítajte si tiež: Erdogan vyzval NATO, aby rešpektovalo obavy Turecka týkajúce sa Fínska a Švédska

 

Atény sa obávajú, že Erdogan môže v blízkej budúcnosti použiť migrantov ako politický nástroj tak, ako to urobil v roku 2020. Ankara vtedy vyhlásila, že je otvorený hraničný priechod pri rieke Marica (grécky: Evros), ktorá oddeľuje Grécko od Turecka. Tieto hranice sa vtedy v reakcii na vyhlásenie Turecka pokúsili prekročiť tisíce osôb, pripomína DPA.

 

img

Recep Tayyip Erdogan

 

Počet migrantov, ktorí sa pokúsili nelegálne prekročiť grécke hranice, sa v ostatnej dobe výrazne zvýšil, približuje DPA. Grécke bezpečnostné zložky zabránili od začiatku roka 2022 vyše 40 000 prekročeniam cez hranice, uviedol v nedeľu minister pre verejný poriadok Takis Theodorikakos.

 

Možno vás zaujme: Slovenské rogalo postavilo na nohy centrum NATO a maďarskú obranu!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona