V Amerike bojujú za záchranu planéty a kompostujú zosnulých

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 14:55 • 2 min
V Amerike bojujú za záchranu planéty a kompostujú zosnulých

AMERIKA - V roku 2017 začal tím enviromentalistov v USA realizovať projekt zaoberajúci sa kompostovaním mŕtvol. Namiesto urny si pozostalí odnesú domov "kus" pôdy.

slovakia

left justify in out

V roku 2017 založila Katrina Spade spoločnosť zaoberajúcu sa kompostovaním ľudských pozostatkov. Je zakladateľkou verejnoprospešnej spoločnosti Recompose, ktorá vyvíja prirodzenú alternatívu ku konvenčnej kremácii a pochovávaniu. Za prácu dostala štipendium Echoing Green Climate Fellowship v roku 2014 a štipendium Ashoka v roku 2018.

 

img

 

Keď premýšľala nad svojou smrťou, zatúžila po viacerých možnostiach, ktoré by boli environmentálne udržateľné a ktoré by umožňovali rodine a priateľom podieľať sa na starostlivosti o ich milovaného človeka.

 

Sformulovala prvé predstavy o možnosti ľudského kompostu a keď sa dozvedela o praxi kompostovania úmrtnosti hospodárskych zvierat, začala pracovať na vytvorení rovnakej možnosti pre ľudí. Založila projekt, ktorý premieňa ľudské telá na pôdu. 

 

Katrina nazvala celý tento proces „prírodnou organickou redukciou“. Cena služby je okolo 5 500 Dolárov.

 

 

 

Legalizácia v štáte Washington

 

Spadeová svedčila počas legislatívneho zasadnutia štátu Washington pri prejednávaní jej projektu, ktoré malo uzákoniť prirodzenú organickú redukciu, ako zákonnú voľbu pre ľudí.

 

„Hlavným účelom je poskytnúť ľuďom viac možností, ako môžu nakladať so svojimi vlastnými pozostatkami a pozostatkami svojich blízkych. Existujú ľudia, ktorí majú veľké problémy environmentálnymi dôsledkami pri súčasných spôsoboch nakladania s pozostatkami použiť podobný postup na kompostovanie tiel hospodárskych zvierat,“ uviedol demokratický senátor Jamie Pederson, sponzor návrhu zákona.

 

Zákon nadobudol účinnosť v máji 2020 a ako uviedol New York Times, umožní ukladanie tiel do nádoby spolu s organickým materiálom, ako sú drevná štiepka a slama, s cieľom pomôcť urýchliť prirodzený prechod ľudských pozostatkov do pôdy. 

 

 

 

Klimatická kríza

 

Táto téma je horúca najmä v boji proti klimatickej kríze. Pretože pretváranie častí pôdy, ako sú napríklad farmy, predstavuje príležitosť na zachytávanie atmosférického uhlíka, ktorý má devastačný vplyv na Zem.

 

Celý tento projekt v sebe nesie obrovskú enviromentálnu hodnotu. Teoreticky vďaka takémuto procesu dokážeme planéte vrátiť aspoň kúsok toho, čo nám za celý život dala. 

 

Malo by to napomôcť i zvýšeniu biodiverzity. „Každá osoba, ktorá sa rozhodne pre kompostovanie na úkor konvenčného pohrebu alebo kremácie, zabráni vytvoreniu až jednej tony oxidu uhličitého. Náš prístup k ľudskému kompostovaniu navyše vyžaduje 1/8 energie konvenčného pochovania alebo kremácie. Je len na vás, či si na sklonku života vyberiete alternatívu, ktorá posilňuje životné prostredie, alebo tú, ktorá ho vyčerpáva,“ informovala spoločnosť Recompose.

 

Na pochovávanie zosnulých je po celom svete využívané obrovské množstvo zeminy. Ďalším faktorom je výroba rakiev. Sú z dreva, na ich výrobu s avyrúbe množstvo hektárov lesa. Predsavzatím spoločnosti Recompose je zmiernenie odlesňovania a chemického dopadu pohrebného procesu.

 

 

Priebeh kompostovania

 

Prvé zariadenie spoločnosti Recompose, skleník, sa nachádza južne od Seattlu. Toto zariadenie s licenciou je miesto, kde dochádza k transformácii na pôdu.

 

Prírodná organická redukcia funguje vďaka baktériám a mikróbom, ktoré sa nachádzajú bežne v našom tele a v prírode. Pracovníci Recompose uloža telo zosnulého do kolísky obklopenej drevom a slamou, ktorá je umiestnená do väčšej kompostovacej nádoby zakrytej množstvom rastlinného materiálu.

 

img

 

Nasleduje fáza trvajúca 30 dní. Po mesiaci je telo rozložené až na molekulárnu úroveň.  V objekte sa nachádza 10 lodí s novým zložením, ktoré sú neustále sledované. Po 30 dňoch náš personál presunie pôdu do dokončovacieho kontajnera, kde ju ošetruje 2-4 týždne.

 

Každý človek vytvorí 0,76 metra kubického pôdy, ktorá môže byť následne využitá na spomínané pretváranie spracovaných častí zeme.

 

„Bolo úžasné sledovať, ako sa s pribúdajúcim členstvom zvyšuje vplyv na životné prostredie,“ povedala členka tímu Recompose Anna Swenson pre IFL Science.

 

„Teraz máme 550 členov, z ktorých každý ušetrí 1 metrickú tonu CO2 pred vstupom do životného prostredia v porovnaní s konvenčným pohrebom alebo kremáciou. Podľa tejto kalkulačky EPA predstavuje 550 metrických ton CO2 ekvivalent napájania 63 domov alebo prejazdu 1,6 milióna kilometrov. S rozširovaním našej komunity rastie aj náš kolektívny dopad,“ dodala Swenson.

 

Podľa spoločnosti Recompose, vytvorenú pôdu je možné darovať tomu, komu uznáme za vhodné.

 

 

Celosvetová spolupráca

 

Zaujíma vás, či si kompostovanie zosnulého môžete objednať i vy? Firma na svojom webe avízuje, že môžu prijať i telá z krajín mimo štátu Washington. V tomto prípade však treba zabezpečiť dopravu osobitne, no nebude to zrejme lacné a je to veľmi byrokraticky náročné.

 

Súvisiaci článok: Ekológia úplne inak: V USA budú kompostovať ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies