Pitie kakaa nie je veľmi zdravé, vieme však odporučiť alternatívu

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 19:43 • 2 min
Pitie kakaa nie je veľmi zdravé, vieme však odporučiť alternatívu

BRATISLAVA – Dá sa to vôbec deťom vysvetliť? Veď každého jedného z nás chytá nostalgia na raňajky v detstve, keď zacítime vôňu kakaa. Niektorí ho dokonca pijú celý život. Tak ako vysvetliť deťom, že niečo, čo im chutí a na čo sú zvyknuté je vlastne niečo zlé?

slovakia

left justify in out

Kakao sa v detskom veku nepije ale iba pre chuť. Celá pointa je v tom, aby deti vypili celý pohár mlieka. V ňom sa totiž nachádza vápnik, ktorý je pri vývine kostí veľmi dôležitý. Mamina teda šupne do pohára s mliekom kakao a deti ho bez problémov vypijú. Kakao ako také však nie je sladké. V lyžičke sladidla sa okrem kakaového prášku nachádza aj cukor, na ktorého konzumáciu si treba dávať pozor. A čím skôr to naučíme aj svoje deti, tým lepšie.

 

img

 

Kakao je bohaté na antioxidanty, vitamín C a B, horčík aj draslík. Čo ale tiež stojí za pripomenuti je obsah cukru v kakau, ktoré dávame deťom do mlieka. V 100g kakaa môže byť až 40g sacharidov. Čo to však pre dieťa znamená? Pri nadmernej spotrebe a nedostatku pohybu môže už vo veľmi mladom veku viesť k obezite, ktorá je potom v tele spúšťačom iných ochorení. Kakao sa okrem iného nachádza aj v čokoládach, a to vo všetkých, v každej jednej. Preto pri kúpe treba pozrieť zadný obal a obsah kakaa v percentách. Tie nekvalitné totiž obsahujú až priveľa cukru, aj na čokoládu.

 

img

 

Deti bez čokolády ale nevedia existovať. Veď si len spomeňte, aké ste mali detstvo. Teraz sa však môžeme vyhovoriť na inú dobu, keď sa všetko snažíme nahrádzať zdravšou formou potravy. Aj pri kakau sa to dá.

 

img

 

Riešením je totiž karobový prášok. Získava sa pražených a nepražených luskov karobu. Neobsahuje žiadny kofeín, na rozdiel od klasického kakaa. Chutí sladko aj bez toho, aby sme doňho museli pridávať cukor navyše. Je alternatívou kakaa. Neobsahuje síce také množstvo antioxidantov a horčíka ako obyčajné kakao, no na druhej strane nepôsobí negatívne na nervovú sústavu detí.

 

img

 

Ako alternatívu ho teda vrelo odporúčame. Spočiatku bude možno okolo toho v domácnosti veľa kriku, ale po čase sami uvidíte, že výsledný efekt stojí za to.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies