Vo veku 89 rokov zomrela česká spevácka legenda Hana Hegerová

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 15:33 • 2 min
Vo veku 89 rokov zomrela česká spevácka legenda Hana Hegerová

PRAHA - Vo veku 89 rokov zomrela legendárna speváčka Hana Hegerová. „Prvá dáma českého šansónu“ skonala v pražskej Nemocnici Na Homolce, kde ju pred mesiacom hospitalizovali po zlomenine stehennej kosti.

slovakia

left justify in out

Hana Hegerová je považovaná za úspešnú šansonierku, ktorú preslávili hity ako Levandulová, Denim Blue či Vana plná fialek. Ako uviedol pre denník idnes.cz jej vydavateľ Tomáš Padevět, zomrela v nemocnici obklopená svojimi najbližšími. V nemocnici bola hospitalizovaná po zlomenine stehennej kosti.

 

Hana Hegerová sa narodila 20. októbra 1931 v Bratislave ako Carmen Farkašová. Na bratislavskom konzervatóriu vyštudovala herectvo a krátko pôsobila v žilinskom mestskom divadle, pričom už vtedy vystupovala s rodným priezviskom svojej mamy ako Hana Čelková.

 

 

Neskôr účinkovala v Tatra revue v Bratislave. Od roku 1958 žila v Prahe, kde bola členkou divadla Rokoko i divadla Semafor. Preslávila sa svojimi verziami francúzskych šansónov a koncom 60. rokov minulého storočia dokonca vystupovala aj v parížskej Olympii.

 

Predstavila sa tiež napríklad na Svetovej výstave v Montreale a úspech slávila aj v Nemecku, kde do roku 1975 vydala štyri albumy. V roku 1988 sa v ankete Zlatá nota stala najlepšou speváčkou roka, cenu získal aj jej azda najslávnejší album Potměšilý host (1987) a pieseň Levandulová, ktorú nahrala s Petrom Hapkom. V októbri 2010 vydala svoju poslednú štúdiovku Mlýnské kolo v srdci mém.

 


Ako herečka mala svoj debut na striebornom plátne vo filme Frona (1954). Zaujala najmä v hudobných filmoch ako Kdyby tisíc klarinetů (1964) alebo Ta naše písnička česká (1967), no predstavila sa napríklad aj v drámach ako Naděje (1963) či Poslední motýl (1990).

V roku 1996 česká Akadémia populárnej hudby uviedla Hanu Hegerovú do Siene slávy a v roku 2002 jej vtedajší český prezident Václav Havel udelil medailu Za zásluhy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies