Pri Lučenci potvrdili africký mor ošípaných. Na farme budú musieť utratiť desiatky zvierat

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 05:31 • 2 min
Pri Lučenci potvrdili africký mor ošípaných. Na farme budú musieť utratiť desiatky zvierat

BRATISLAVA - Národné referenčné laboratórium pre africký mor ošípaných (AMO) vo Zvolene v utorok diagnostikovalo prvý výskyt AMO u domácich ošípaných v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Nákaza sa vyskytla v komerčnom chove ošípaných družstva Agrodružstvo Agrospol v okrese Lučenec. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Nákazu potvrdil súkromný veterinár ešte 20. júna 2021 na základe klinických príznakov.

 

img

 

Na základe epidemiologického šetrenia vykonaného RVPS Lučenec sa zatiaľ uvažuje o rôznych cestách zavlečenia vírusu na farmu ako je napríklad ľudský faktor, motorové vozidlá, hmyz či hlodavce.

 

Vylúčil sa priamy kontakt s diviačou zverou. Predpokladá sa, že vírus afrického moru bol zavlečený na farmu 10 dní pred potvrdením nákazy. Vo veľkokapacitnom chove sa nachádza približne 7400 ošípaných.

 

„Vzhľadom na skutočnosť, že zatiaľ bol AMO potvrdený len u jatočných zvierat, ktoré sú v jednej sekcii, prišlo k ich izolácii. Realizuje sa usmrtenie zvierat len v tejto sekcii v počte 207 kusov,“ priblížil agrominister Samuel Vlčan. Prízvukoval, aby chovatelia veľmi prísne dodržiavali všetky opatrenia na ochranu zvierat, čím tak môžu predísť ďalšiemu zavlečeniu nákazy. 

 

img

 

Samotné ochorenie je momentálne lokalizované len v jednej hale a z toho dôvodu ostali ostatné priestory  uzavreté a zvieratá sú pravidelne klinicky aj laboratórne testované.

Príslušná RVPS Lučenec prijíma opatrenia v zmysle platnej legislatívy, vrátane zákazu presunov ošípaných z ohniska, a stanovenia ochrannej 3 km zóny a 10 km pásma pozorovania. Depopulácia - usmrcovanie zvierat prebieha od 23. júna 2021.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies