Stredozemné more by mali strážiť vojnové lode

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 9:6 • 2 min
Stredozemné more by mali strážiť vojnové lode

ŠTRASBURG - Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová si myslí, že Európa by do Stredozemného mora mala opäť vyslať vojnové lode.

slovakia

left justify in out

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová sa domnieva, že v momentálnej situácii by bolo rozumným riešením, keby sa do Stredozemného mora opäť vyslali vojnové lode. Ich úlohou by tu malo byť dohliadať na to, aby sa nepraktizovalo prevádzačstvo migrantov či pašovanie zbraní a ropy do Líbye, pretože aj to napomáha k udržiavaniu vojny v severoafrickej krajine.

 

Takto Mogheriniová reagovala na situáciu, kedy EÚ pozastavila námorné hliadky, ktoré mali na starosti kontrolu situácie v rámci Stredozemného mora. "Vždy som obhajovala námorné hliadky a to, aby zostali v medzinárodných vodách, pretože sa ukázali ako veľmi účinný odstrašujúci prostriedok proti pašerákom migrantov a prevádzačom," povedala.

 

img

 

Diplomatka pripisuje znižujúce sa počty prílevu migrantov do Európy práve spomínaným hliadkam. Operácia Sophia, ako sa táto akcia nazýva, podľa nej znížila migráciu až o 80 percent. "Stále dúfam, že krajiny EÚ môžu prehodnotiť svoje rozhodnutie a znovu vyslať námorné hliadky do medzinárodných vôd," dodala.

 

Operácia Sophia nebola ukončená v plnom rozsahu, koncom marca totiž rozhodli o jej predĺžení na ďalší polrok. Avšak bez vojenských lodí na mori, tie stiahli. Boj proti nelegálnej migrácii má tak zastrešovať vzdušné hliadkovanie a úzka spolupráca s Líbyou.

 

img

 

O pozastavenie prevádzkovania vojenských lodí sa zaslúžila talianska pravicová vláda, ktorá mala problém s tým, že zachránených migrantov privážali do ich krajiny.

 

Rozhodnutie predĺžiť operáciu a nevyslať hliadkujúce lode rozdelilo 28 členských štátov EÚ, pričom niektoré krajiny uvažujú nad tým, či by Operácia Sophia - námorná misia bez námorných lodí - nemala byť zastavená.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona