REPORTÁŽ: Andrea Kalavská bude bojovať za reformu nemocníc, čakajú ju dôležité stretnutia

NETKY.SK • 5 September 2019, 11:06 • 2 min
REPORTÁŽ: Andrea Kalavská bude bojovať za reformu nemocníc, čakajú ju dôležité stretnutia

BRATISLAVA - Reforma slovenského zdravotníctva je absolútnou nevyhnutnosťou, tvrdí ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

slovakia

left justify in out

Poskytovanie bezpečnejšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti na Slovensku je nevyhnutné. Bez reformy to však nepôjde. Vyhlásila za prítomnosti renomovaných odborníkov ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). V týždni od 16. septembra si zavolá všetky politické strany, aby si obhájila projekt jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva, tzv. stratifikácie, nazývaný aj "Zdravá zmena".

 

img

 

Kalavská prízvukuje, že chce tému odpolitizovať a vrátiť na odbornú úroveň. "Pozorne sme počúvali všetky názory, aby sme koncept nastavili čo najlepšie na skvalitnenie systému. V súčasnosti sa deje stratifikácia, ktorá je živelná. Chceme do života uviesť jasné a transparentné pravidlá na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov a lepšie pracovné podmienky pre lekárov, sestry a iných zdravotníckych pracovníkov," zdôraznila šéfka rezortu zdravotníctva. Zároveň vyzvala slovenských politikov, aby zaujali "zodpovedný postoj" k téme.

 

img

 

Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Projekt definuje 28 skupín, ktoré zastrešujú desiatky konkrétnych výkonov. Tie sa musia centralizovať. Nová typológia nemocníc má garantovať zdravotnú starostlivosť v jasne určenom rozsahu. Platná by mala byť od roku 2024. Prinesie aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona