Týždeň kresťanskej kultúry predstaví tvorbu inšpirovanú Bibliou

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:10 • 2 min
Týždeň kresťanskej kultúry predstaví tvorbu inšpirovanú Bibliou

Týždeň kresťanskej kultúry predstaví tvorbu inšpirovanú Bibliou

slovakia

left justify in out

img

Predstaviť obyvateľom a návštevníkom Žiliny tvorbu ľudí, ktorí sa inšpirovali Bibliou a jej posolstvom je zámerom organizátorov Týždňa kresťanskej kultúry v Žiline. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval riaditeľ Inštitútu Communio, n.o. Zdeno Pupík.
Cieľom podujatia je podľa Pupíka prezentovať od 3. do 10. októbra kresťanské hodnoty tak, ako ich prežívajú veriaci vo svojich cirkvách. „Na každý deň sme pripravili niekoľko podujatí, väčšina sa bude odohrávať v pastoračnom centre N3 v centre mesta a časť na Vlčincoch v gréckokatolíckom chráme. Budú to rôzne diskusie, výstava fotografií, verejné čítanie knihy. Ale bude tu aj podujatie, ktoré doposiaľ v Žiline nebolo, a to je verejné čítanie Biblie v pondelok 4. októbra popoludní v Sedláčkovom sade,“ povedal Pupík.
Hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička pripomenul, že podujatie sa koná v Roku kresťanskej kultúry na Slovensku 2010. „Vyhlásila ho Konferencia biskupov Slovenska a Ekumenická rada cirkví na Slovensku v spolupráci s ministerstvom kultúry SR. Hlavným cieľom tohto roka je priblížiť významné udalosti našej histórie, života a diela významných osobností a hlavne sprítomniť myšlienkový presah uvedených udalostí a tvorby do našej kultúrnej a kresťanskej prítomnosti,“ skonštatoval Holbička.
Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline má podľa Pupíka naštartovať niektoré projekty z dlhodobého hľadiska a každoročne priniesť niečo nové a inšpiratívne pre život a diskusiu. Na margo stavu kresťanskej kultúry pripomenul slová pápeža Jána Pavla II. v prejave na pôde UNESCO v Paríži. „Povedal, že kultúra je všetko to, čím sa človek viac stáva človekom. A keď hovoríme o tom, čo teda je kresťanská kultúra alebo čím chce prispieť cirkev alebo cirkvi tu v Žiline, tak to je práve o hľadaní hodnôt, o tom, že sa chceme inšpirovať tradíciou. Všetkým tým, čo doteraz prežívali naši otcovia. To, čo je zachytené na stranách Biblie, ale aj to, čo aktuálne prežívame. Našou snahou je ponúknuť práve syntézu toho, čo bolo, s tým, čo aktuálne prežívame. Aby sme sa stávali inšpiráciou pre ľudí tohto veku,“ dodal Pupík.
Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline zorganizovalo združenie EKUZA v spolupráci s Inštitútom Communio a mestom Žilina. Podľa Pupíka sa podujatie v tejto podobe realizuje na Slovensku prvýkrát.
EKUZA je nezáväzné združenie kresťanských cirkví v Žiline. Spoločne sa stretávajú a pracujú od roku 2000.
Inštitút Communio je nezisková organizácia, ktorú založila Žilinská diecéza v roku 2010. Cieľom inštitútu je organizovanie aktivít v oblasti vzdelávania detí, mládeže a dospelých, tvorba, rozvoj ochrana, obnova a prezentácia duchovných a kultúrnych hodnôt a publikačná činnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies