Vďaka fiktívnej sirote sa dievčatá učia hrať šach

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 07:20 • 2 min
Vďaka fiktívnej sirote sa dievčatá učia hrať šach

Inšpirácia sa môže na človeka zosypať odvšadiaľ. Občas je to jedno slovo, ktoré donúti zamyslieť sa a pohnúť vpred, inokedy zasa na prvý pohľad nepodstatná spomienka.

slovakia

left justify in out

Je toho vskutku veľa, vďaka čomu dostane nápad krídla a vyletí do sveta, aby sa z húsenice pretvoril na obdivovaného motýľa. Aj Beth Harmonová, hoci je len imaginárna, inšpiruje a fascinuje najmä ženskú časť spoločnosti. Na vine je Netflix, ktorý ponúkol možnosť sledovať seriál Dámsky gambit, ale predovšetkým nesie zodpovednosť knižná predloha, bez ktorej by obraz nemal formu.

 

Sirota
Autorom románu je Walter Tevis a vďaka jeho talentu sa čitateľ môže preniesť do minulého storočia. Dej je zasadený do 50. rokov a vykresľuje sirotu bez ničoho. Beth Harmonová je tichá a nenápadná, jej domovom je, ako inak, sirotinec. Žije si v akomsi čudnom svete, v ktorom vládne len letargia. Prítomnosť sa zdá byť bezútešná, nehovoriac o nežiarivej vyhliadke na budúcnosť.

 

img

 

Partia
Potom sa ale niečo prihodí. Je to niečo, čo ju navždy poznačí a predurčí, aby bola nezabudnuteľná. Má osem rokov, keď si zahrá prvú partiu šachu a už nič nie je také, aké bývalo predtým. Konečne dostane dôvod dýchať, konečne sa vymaní z davu a vykročí tak, aby bola výnimočná. Beth hrá a hrá a je naozaj geniálna, ba čo viac, ona je najlepšia! Potvrdzuje to aj skutočnosť, že ako 16-ročná súperí so špičkou, predčí ju a razom je z nej najvychýrenejšia šachistka v rámci celučičkej Ameriky.

 

Cena za úspech
Dalo by sa po vedať, že Beth mala k dispozícii všetky predpoklady na to, aby našla čisté šťastie, ale opäť sa raz ukázalo, že radosť sa len málokedy spája so slávou. Cena za úspech bola privysoká, veď bývala večne osamelá, nikoho nemala. Bolesť a strach zapíjala alkoholom a dobre jej poslúžili aj tabletky na spanie.
Čeliť vlastnej duši nie je také ľahké ako zvíťaziť nad súperom a Beth to, žiaľ, okúsila na vlastnej koži.

 

Pre strateného
Román Dámsky Gambit je fascinujúci a nesmierne zaujímavý. Opis čohokoľvek, čo súvisí so šachom, upúta aj toho, kto o kráľovskej hre nemá nijakú vedomosť. A ktovie, možno sa to po prečítaní aj niekto naučí. Veď koniec koncov vďaka fiktívnej sirote vzrástla chuť dievčat učiť sa šach, Beth Harmonová vyvoláva rozruch v každej krajine, v ktorej o nej bolo počuť. „Každý, kto sa niekedy cíti stratený, odmietnutý alebo podceňovaný a pritom v sebe živí húževnatú nádej, že niečo v jeho vnútri by nejakým spôsobom mohlo zachrániť jeho život, bude túto knihu milovať," napísal v recenzii The New Yorker a myslím, že je to najlepšie vyjadrenie, aké by sa ku knihe dalo napísať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies