Turecko má naďalej svoje lode pri Líbyi, Macron to odsudzuje

NETKY.SK • 30 Január 2020, 10:29 • 2 min
Turecko má naďalej svoje lode pri Líbyi, Macron to odsudzuje

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron obvinil v dnešných hodinách Turecko, že porušilo dohodu o zastavení zahraničného zasahovania do záležitostí Líbye, keď vyslalo ku krajine svoje vojenské lode a vojakov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie 

Macron po stretnutí s gréckym premiérom okrem iného označil námornú dohodu medzi Tureckom a líbyjskou centrálnou vládou za "neplatný dokument" bez akéhokoľvek právneho či politického významu. Voči dohode namietajú Grécko, Egypt aj Cyprus, ktorých námorné zóny ležia medzi týmito krajinami.

 

img

 

Porušenie 
"Za posledné dni sme boli svedkami toho, ako turecké lode a sýrski žoldnieri dorazili k územiu Líbye. Toto je vážne a jednoznačné porušenie toho, na čom sme sa dohodli v Berlíne," povedal Macron v odkaze na medzinárodný summit v nemeckej metropole, ktorý sa uskutočnil skôr počas januára.

 

img

 

Podpora pre OSN?

Turecká armáda v priebehu včerajška oznámila, že má blízko teritoriálnych vôd Líbye v centrálnom Stredomorí štyri fregaty a tankovaciu loď. Cieľom ich vyslania je údajne podpora operácií NATO v regióne a zároveň zaistenie bezpečnosti námorných obchodných trás. Pri Turecku je však v tejto oblasti v poslednej dobe vždy otázne. Na jednej strane patrí do Severoatlantickej aliancie, na strane druhej sympatizuje s Ruskom a snaží sa odkupovať práve jeho vojenskú techniku. Krajina polmesiaca obviňuje Macrona z "nerealistických tvrdení" voči Ankare, ako aj zodpovednosti za krízu v Líbyi.

 

img

 

Podpora iných vlád
Turecko podporuje centrálnu líbyjskú vládu v Tripolise, ktorú uznáva aj OSN, zatiaľ čo Francúzsko stojí za konkurenčnou administratívou kontrolujúcou východ tejto nepokojnej africkej krajiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies