Bielorusko sa nestane útočiskom nelegálnych migrantov, odkázal EÚ Lukašenko

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 13:16 • 2 min
Bielorusko sa nestane útočiskom nelegálnych migrantov, odkázal EÚ Lukašenko

MINSK – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyhlásil, že sa nechystá urobiť z republiky „žumpu“ pre nelegálnych migrantov, ktorí sa snažia vstúpiť do EÚ.

slovakia

left justify in out

„Ak si niekto mysli, že teraz uzavrieme hranice s Poľskom, Litvou, Lotyšskom a Ukrajinou a zmeníme sa na osadníka pre utečencov z Afganistanu, Iránu, Iraku, Líbye, Sýrie, Tuniska, je na veľkom omyle. Nikoho v krajine držať nebudeme. Veď aj tak nejdú k nám. Idú do osvietenej, teplej a útulnej Európy,“ uviedol Lukašenko. Informovala o tom agentúra BelTA.

 

Migranti prišli na pozvanie EÚ

Prezident poznamenal, že Európa, kde je nedostatok pracovnej sily si týchto ľudí pozvala. „A po druhé, veď oni sami zničili tieto krajiny. Prakticky zdevastovali Afganistan a stiahli odtiaľ jednotky. Sami vidíte, čo sa tam deje teraz. Naše stredoázijské republiky bývalého Sovietskeho zväzu tento tok sotva brzdia. Preto sa tu objavujú utečenci,“ poznamenal Lukašenko.

 

img

 

Uviedol, že Bielorusko sa vždy zaoberalo hlavnými výzvami na hranici, ktoré bude aj naďalej riešiť, „pokiaľ je to potrebné a prospešné pre našu krajinu a finančne možné“.

 

Prečítajte si tiež: Bielorusko prerušilo spoluprácu s EÚ v boji proti nelegálnej migrácii

 

„Západné krajiny vyčítajú nášmu ministerstvu zahraničia a vláde, že odmietame dodržiavať ustanovenia našej readmisnej dohody. Chcú z Bieloruska urobiť žumpu! Ľudia k nim utekajú, aby sa zachránili pred nešťastím a vojnou a oni chcú, aby sme ich zobrali naspäť a umiestnili tu do „koncentračných táborov“. To sa nestane po politike, ktorú uplatňujú vo vzťahu k Bielorusku a Rusku,“ zdôraznil Lukašenko.

 

img

 

Doplnil, že „ľudia utekajú pred vojnou a utekajú tam, kam boli pozvaní“. „Veď Európska únia zaviedla dokonca aj výhody pre tých, ktorí k ním prichádzajú,“ podotkol prezident.

 

Situácia na litovskej hranici je kritická

Bieloruské ministerstvo zahraničia informovalo, že ako jedno z protiopatrení sankcií EÚ začína Minsk s procesom pozastavenia readmisnej dohody s Európskou úniou

 

img

 

Litva zároveň nedávno oznámila zvýšenie počtu zadržaných nelegálnych migrantov na hraniciach s Bieloruskom. Od 1. júna je na hraniciach Litvy s Bieloruskom zadržaných viac ako tisíc nelegálnych utečencov. Ako v pondelok uviedla litovská predsedníčka vlády Ingrida Shimonyteová, v piatok (2. júla) vyhlásili miestne orgány extrémnu situáciu v súvislosti s prílevom nelegálnych migrantov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Viktara Babaryku, ktorý chcel kandidovať proti Lukašenkovi, odsúdili na 14 rokov väzenia

 

 

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona