Americký prezident Biden opakuje záväzok USA voči bezpečnosti Izraela a zdôrazňuje potrebu obmedziť konflikt

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
Americký prezident Biden opakuje záväzok USA voči bezpečnosti Izraela a zdôrazňuje potrebu obmedziť konflikt

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v pondelok zopakoval oddanosť svojej krajiny bezpečnosti Izraela a zároveň zdôraznil potrebu zabrániť ďalšiemu šíreniu konfliktu.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty sa zaviazali k bezpečnosti Izraela. Zaviazali sme sa k prímeriu, ktoré privedie rukojemníkov domov a zabráni šíreniu konfliktu nad rámec toho, čo už má," povedal Biden, keď sedel bok po boku na návšteve irackého premiéra Mohammeda Shia al-Sudani v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Išlo o prvé Bidenove verejné vyjadrenia od sobotňajšieho rozsiahleho odvetného útoku Iránu proti Izraelu, pri ktorom väčšinu použitých rakiet a bezpilotných lietadiel zachytili – najmä izraelské a americké sily.

Bidenova administratíva sa snaží zabrániť širšej regionálnej vojne, ku ktorej by inak viedol iránsky útok a potenciálna izraelská vojenská odpoveď.

"Sme tiež odhodlaní zabezpečiť bezpečnosť našich zamestnancov a partnerov v regióne vrátane Iraku," povedal Biden. „Partnerstvo medzi Irakom a Spojenými štátmi je kritické,“ dodal.

Šéf izraelskej diplomacie: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu

"Zaslal som dnes ráno listy 32 štátom a hovoril som s desiatkami ministrov zahraničných vecí a vedúcich predstaviteľov vo svete," napísal izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac na sociálnej sieti.

Šéf izraelskej diplomacie zároveň vyzval na uvalenie sankcií proti iránskemu raketovému programu a na vyhlásenie Revolučných gárd islamskej republiky za teroristickú organizáciu. To je podľa jeho slov cesta, ako Teherán zabrzdiť a oslabiť. "Irán musí byť zastavený teraz, kým nebude neskoro," zdôraznil Kac.

Izraelská politická kampaň proti Iránu by podľa ministra mala sprevádzať vojenskú reakciu na útok, ktorý Teherán vykonal s vyše 300 raketami a dronmi. Izrael nechce nechať iránsky úder z noci na nedeľu bez odpovede, vyplýva aj z vyjadrení jeho vojenských predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, TASR / DPA, Foto: China Daily
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies