Pijú krv, ale nezabíjajú – moderní upíri žijú medzi nami

NETKY.SK • 15 Január 2022, 10:00 • 2 min
Pijú krv, ale nezabíjajú – moderní upíri žijú medzi nami

MOSKVA – Moderný vampirizmus nie je strašidelný príbeh, ale až veľmi skutočný fenomén. Mnoho ľudí na celom svete je úprimne presvedčených, že bez dúška cudzej krvi jednoducho nemôžu existovať. Rusko nie je výnimkou. Kto sú upíri, ako získavajú krv, čo si o tom všetkom myslia lekári – v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Nie sme nesmrteľní

 

Podľa výskumníkov mohlo upírske hnutie prísť do Ruska zo Spojených štátov, kde vzniklo ešte v 70. rokoch. Na Západe existuje niekoľko online stránok venovaných tejto téme. Napríklad fórum Atlanta Vampire Aliance či združenie Vampire Research Center.

 

V Rusku – Vampire Community – ktorá je zameraná na ruské publikum. Bežných používateľov je tam takmer 3,5-tisíc. Podľa anonymného prieskumu stránky ide o ľudí zo 78 miest Ruska a niekoľkých odľahlých regiónov krajiny, ako aj z iných krajín. Podľa prieskumu RIA Novosti, platformu navštívia každý deň v priemere 845-krát.

 

Ruskí upíri trvajú na tom, že majú málo spoločného s filmovými postavami. „Nie sme nesmrteľní, nepremeníme sa na niekoho, nie sme všemohúci. Nemáme vojnu s vlkolakmi, nelietame a nežijeme v Transylvánii... Nevládnu nám žiadne klany, nemáme učiteľov, pánov ani princov.“

 

Cieľom komunity je pomôcť nájsť podobne zmýšľajúcich ľudí a lepšie porozumieť sebe. Na stránke sú články o tom, ako správne odoberať krv a konzumovať ju alebo ako sa prispôsobiť spoločnosti. Záujemcov o takýto obsah je dosť: za 8 rokov sa sledovanosť rozrástla až päťnásobne.  

 

img

Takto narastá počet členov Vampire Community v Rusku.

 

 

Upírov možno nájsť aj na sociálnych sieťach. Nijako zvlášť sa neskrývajú, pretože na takomto konaní nie je nič nezákonné. Aspoň pre dospelých. A osoby mladšie ako osemnásť rokov nie sú v komunite vítané.

 

 

Príznaky „prebudenia“ 

 

Súdiac podľa obsahu príspevkov, väčšina členov Vampire Community súhlasí s tým, že upír je jedinec, ktorému „chýba energia“. Preto si ju dopĺňa na úkor iných, „akoby žil so špeciálnou formou cukrovky“.

 

Veria, že premeniť sa na upíra tiež nedá, vraj na to treba mať predispozíciu od narodenia. Všetko sa to začína „prebudením“. Medzi jeho typické príznaky patrí: hlad, ktorý nemožno prehlušiť bežným jedlom, nestabilná nálada, slabosť, bolesti hlavy, nespavosť a pri dlhotrvajúcom odmietaní krvi priberanie na hmotnosti alebo oslabenie imunitného systému.

 

 

Názor odborníkov – krv ako fetiš

 

Ako poznamenáva hematológ Pavel Trakhman, existuje mnoho zdravotných dôvodov pre túžbu človeka jesť niečo, čo je v spoločnosti neprijateľné. Jednou z „upírskych“ chorôb je porfýria, pri ktorej dochádza k poruchám syntézy hemoglobínu.

 

Psychiater Peter Kamenčenko si je zase istý, že všetky príznaky „prebudenia“ sa vysvetľujú obyčajnou autohypnózou. Z hľadiska vedy ľudia, ktorí sa považujú za upírov, patria buď k hysteroidným psychopatom, ktorí chcú niečím vyniknúť a šokovať ostatných, alebo sú náchylní k patológii príťažlivosti a užívajú si krv ako fetiš.

 

img

Podľa odborníka je proces „prebudenia“ otázka autohypnózy.

 

Podľa psychiatra sa ľudia s paranoidnou schizofréniou môžu nechať uniesť vampirizmom: ich pitie krvi pôsobí ako akési pokračovanie delíria. Úprimne veria, že krv dáva silu alebo chráni. Existujú aj ľudia s labilnou psychikou, ktorí upadli pod vplyv iných.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čo sa skrýva pod Moskvou? Kam vedú tajné podzemné chodby z Kremľa? Komu slúžia luxusné bunkre na úrovni špičkových hotelov?

 

 

Čestní darcovia 

 

Po „prebudení“ a prvej skúsenosti s pitím krvi sa začína hľadanie stálych darcov. Pre upírov je to jeden z hlavných problémov. Tí, ktorí darujú krv, sa nazývajú  „darcovia“, pretože to robia dobrovoľne. Snažia sa s nimi budovať dlhodobé vzťahy založené na vzájomnom rešpekte.

 

Vo Vampire Community hovoria, že sa na to najčastejšie dávajú fanúšikovia upírskej romantiky, fetišisti, takzvaní prirodzení darcovia, ktorí radi pomáhajú druhým. Okrem toho sú darcami často priatelia, partneri a príbuzní, ktorí sú presvedčení, že ich blízki budú trpieť, ak zostanú „hladní“.

 

Hematológ Pavel Trakhtman objasňuje, že z pohľadu medicíny surová krv telu nijako nepomáha. Zároveň je pripravený uviesť minimálne 300 takto prenášaných chorôb, ktoré je takmer nemožné identifikovať štandardnými rozbormi.

 

img

Vampíri si s dobrovoľnými darcami budujú dlhodobé vzťahy.

 

„Krv je čistý proteín s veľmi vysokým obsahom bielkovín. Ak sa niektorá z jeho zložiek dostane do tela, prejde cez filtračnú batériu v čreve, po ktorej odíde prirodzenou cestou. Konzumujúcich krv nenapína, lebo ich telo je zvyknuté. Ak vypiješ fľašu vodky naraz, tak sa povraciaš, ale ak začneš s 50 gramami a cvičíš, tak po čase zvládneš aj pol litra,“ vysvetľuje lekár.

 

 

Upíri a spoločnosť 

 

Pred tromi rokmi sa bloger WebSeeker pokúsil vyviesť upírov „zo súmraku“. Bolo to vnímané nejednoznačne. Niektorí sa o tému buď zaujímajú na úrovni filmových franšíz, alebo takýchto ľudí považujú za nenormálnych a niektorí dokonca odmietajú veriť v ich realitu.

 

Inak vedú upíri obyčajný život.ich závislosti väčšinou nevedia ani najbližší. Stáva sa však aj to, že na základe spoločných záujmov vznikajú upírske rodiny. Niekedy, naopak, upíri zrazu začnú popierať svoju povahu a prestanú piť krv. Toto, ako veria vo Vampire Community, má zlý vplyv na telo: podľa členov komunity sa vampirizmus nedá vyliečiť. Psychiatri sú však iného názoru.           




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies