AKTUALIZOVANÉ: Lipšic sa dozvedel o disciplinárnom stíhaní z médií. Ako vníma krok zo strany Maroša Žilinku?

NETKY.SK • 21 August 2021, 08:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Lipšic sa dozvedel o disciplinárnom stíhaní z médií. Ako vníma krok zo strany Maroša Žilinku?

BRATISLAVA - Disciplinárny návrh, o ktorom cez víkend informovala Generálna prokuratúra SR, špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi ešte nedoručili.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 21. augusta 17:35

 

 

Generálny prokurátor podal 13. augusta návrh na začatie disciplinárneho konania proti špeciálnemu prokurátorovi Lipšicovi. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Dôvodom sú jeho verejné vyjadrenia k živým prípadom, ktoré nespadajú pod kuratelu Špeciálnej prokuratúry SR. 

 

Vyšetrovanie káuz bude pokračovať

Lipšic uviedol, že tieto vyjadrenia padli v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany niektorých verejných funkcionárov. 

      

"Považoval som teda za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry pod mojím vedením," povedal s dôvetkom, že jeho vyjadrenia boli vecné, konkrétne, zdržanlivé a nikdy sa v nich neznížil k osobným útokom.

 

Špeciálny prokurátor zdôraznil, že v trestnom stíhaní najzávažnejších káuz sa bude pokračovať ďalej. "Pôjdeme tam, kde nás privedú dôkazy. Bez ohľadu na intenzitu útokov a bez ohľadu na stupňujúce sa tlaky zvonka či zvnútra," prízvukoval.

 

Dodal, že sa bude naďalej snažiť chrániť vyšetrovateľov a kolegov prokurátorov, ktorí sú a budú neprávom napádaní a škandalizovaní podozrivými, obvinenými a im spriaznenými osobami.

 

 

img

 

Neprimerané vyjadrenia

Disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť tým, že 28. júla bez znalosti spisu verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

Stalo sa tak po tom, ako sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III vzala do väzby obvineného bývalého takáčovca Csabu Dömötöra. 
     

"Špeciálny prokurátor tak mal postupovať v rozpore so zákonom uloženým princípom zdržanlivosti ako aj internými normami prokuratúry," priblížil Skladan.

 

Súvisiaci článok: Maroš Žilinka sa pustil do Daniela Lipšica! Čo ho tak nahnevalo?​

 

Porušil princípy zdržanlivosti

Generálny prokurátor SR zdôrazil, že podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania je výlučne vecou dodržiavania princípov a pravidiel, ktorých dodržiavanie je na prokuratúre mimoriadne dôležité pre zabezpečenie zákonného plnenia jej povinností.

 

Žilinka ešte v júli vyhlásil, že Lipšicove vyjadrenia pre médiá k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách boli v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry.

 

img

 

Upozornil, že špeciálny prokurátor verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená. Myslí si, že Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale špeciálnym prokurátorom.

 

Verejnosť bola údajne zavádzaná

Lipšic vtedy reagoval, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. "Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami, čo sa malo diať v tomto prípade," poznamenal.

 

Tvrdil, že v médiách boli opakovane zverejňované nepravdivé informácie, a preto považoval za povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Žilinka nevymenuje Kysela. Podal disciplinárny návrh!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies