Aký štýl zariadenia domácnosti sa hodí práve pre vás?

NETKY.SK • 8 September 2023, 11:08 • 2 min
Aký štýl zariadenia domácnosti sa hodí práve pre vás?

Možno práve zažívate vzrušujúce obdobie života, keď ste sa presťahovali do nového bytu alebo rekonštruujete svoj starý dom a teraz hľadáte ten správny štýl na zariadenie vášho nového hniezdočka. Alebo možno jednoducho len chcete do vášho dlhoročného domova vniesť nový vzhľad.

slovakia

left justify in out

Vybrať si ten správny štýl vašej domácnosti nie je zanedbateľná záležitosť. Dizajn priestoru, v ktorom žijeme ovplyvňuje naše dni, náladu, spoluvytvára atmosféru domova a môže tiež vystihovať náš životný štýl a temperament.

Ak si nie ste celkom istí, v akom šate vyladiť vašu domácnosť, prinášame vám na inšpiráciu niekoľko obľúbených súčasných štýlov zariadenia domácnosti – od chladného severu až po ďaleký východ, od strohého minimalizmu po bohémsku ozdobnosť.

1. Scandi – alebo škandinávsky štýl bývania. Vyznačuje sa funkčnosťou, priamočiarosťou a čistotou. Tento štýl si obľubujú stále viac ľudia zo všetkých kútov sveta. Scandi štýl kladie do popredia úctu k prírode, a preto sa v severskom dizajne používajú takmer výlučne prírodné materiály, ako sú dreviny, ratan, ľan, bavlna a koža. Túto paletu materiálov často dopĺňa jednoduchá farebná škála, napríklad biela, sivá a béžová. Akcenty sú väčšinou doplnené svetlými pastelovými odtieňmi a výraznými dizajnovými predmetmi. Pod tento štýl patria dva osobitné trendy: hygge z Dánska, ktorý je zameraný na teplo a pohodlie, a švédsky lagom, ktorý sa snaží šetriť zdroje prostredníctvom uvedomelých, minimalistických rozhodnutí. Tieto trendy z ďalekého severu sú nielen praktické a príjemné, ale dajú sa ľahko kombinovať s inými štýlmi interiérového dizajnu.

 2.  Japandi –ako už názov napovedá, trend japandi je kombináciou japonských a škandinávskych dizajnových prvkov. Japandi spája dve kultúry, ktoré napriek veľkej vzdialenosti spája dôležitý prvok – vzťah k prírode. V interiérovom dizajne sa tento zvláštny vzťah odráža najmä prostredníctvom používania materiálov, ako je prírodný kameň, papier a drevo. Veľkým rozdielom medzi týmto a čisto scandi vzhľadom je, že tieto priestory často využívajú tmavšiu, bohatšiu paletu farieb. Japonský vplyv vo všeobecnosti umožňuje širšie využitie tónov, ako je čierna, tmavozelená, terakota a baklažán. V súčasnosti mnohí svetoví dizajnéri zvládajú a obľubujú balansovanie medzi severom a východom.

3. Stredomorský - čo majú spoločné malorská finca, vila v Provence a malý biely domček na gréckych ostrovoch? Uvoľnený, rustikálny a príjemný duch Stredomoria. Pre tých, ktorí žijú na menej slnečných miestach a nechcú prísť o ten prímorský pocit, je vkomponovanie stredomorského vzhľadu do svojho domova ideálnym riešením. Kľúčom je kombinácia svetlých farieb, zemitých tónov a teplých akcentov. Myslite na bielu, béžovú, lesnú zelenú a terakotovú farbu doplnenú okrovou, oranžovou a azúrovo modrou. Medzi najobľúbenejšie materiály patrí hlina, ľan, ako aj miestne olivové alebo borovicové drevo. Na podlahy aj steny sa hodia farebné mozaikové dlaždice alebo ručne vyrábané hlinené obkladačky. A samozrejme, nenechajte si ujsť príležitosť vystaviť farebný keramický riad a stredomorské rastliny a bylinky, ktoré sú nielen skvelým akcentom, ale sú aj praktické pri varení.

4. Industriálny - je spojením štýlu a užitočnosti. Ako už názov napovedá, domácnosť v industriálnom štýle schválne odhaľuje stavebné materiály, ktoré sú inak skryté, ako napríklad holé tehlové steny, potrubia či recyklované materiály. Dizajnér sa snaží vytvoriť štýlový priestor s jasným zameraním na funkčnosť a užitočnosť, pričom sa snaží kombinovať moderné prvky s organickým dojmom a starodávnym šarmom. V domoch v industriálnom štýle nájdete aj prvky vybrané z tovární, priemyselných podnikov a skladov.

5. Moderný - je dôležité poznamenať, že "moderný" a "súčasný" sú dva rôzne štýly interiéru. Moderný štýl interiérového dizajnu je definovaný čistými a jednoduchými farebnými schémami, prívetivým pocitom, čistými individuálnymi prvkami, ako aj intenzívnym používaním skla a ocele. Farebnej palete dominuje čierna a biela, okrem iných základných farieb aj niektoré vyblednuté odtiene modrej, červenej. Moderný dizajn vychádza zo začiatku 20. storočia, má korene v nemeckých a škandinávskych dizajnových štýloch a architektúre. Je zameraný na praktickosť a funkčnosť.

6. Súčasný -je typ štýlu interiérového dizajnu, ktorý sa vzťahuje na trendy, vládnuce práve teraz - v tomto okamihu. Súčasný štýl interiérového dizajnu je inšpirovaný všetkými dizajnovými štýlmi minulosti vrátane minimalizmu, modernizmu, art deco. To však neznamená, že súčasný štýl je rozháraný a neurčitý. Naopak, má čisté línie a hladké povrchy ponúkajúce usporiadaný vzhľad priestoru. Používané materiály sú ekologické alebo recyklované s veľkým dôrazom na úsporu energie. Použité farby sú zvyčajne neutrálne, oživené pomocou pestrofarebnej pohovky alebo obrazu atď. Podstatou súčasného dizajnového štýlu je, že spája rôzne štýly bez prílišného dôrazu na niektorý z nich a vytvára domov, ktorý vypovedá o ľuďoch, ktorí v ňom žijú - domov s jedinečnou a sviežou osobnosťou.

7. Art deco - Štýl interiérového dizajnu Art deco je ikonický štýl pochádzajúci z Francúzska. Jeho jednotlivé detaily majú ostré hrany a členité rohy. Je výrazný, nápaditý, farebný, kontrastný a hravý. Má rád ozdobnosť, umelecké a prekvapivé detaily, nebojí sa experimentovania, navodzuje veselosť, vycibrený štýl.
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies