Aktuálna situácia spojená s COVID-19 v Číne, Indii a Izraeli

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 10:27 • 2 min
Aktuálna situácia spojená s COVID-19 v Číne, Indii a Izraeli

Čína eviduje zvýšený počet nakazených pri hraniciach s Ruskom, v Indii sa predlžuje karanténa a v Izraeli prijali zákaz vychádzania počas sviatku pesach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čína

Rusko sa po tom, ako bolo z neho do Číny zavlečených už 409 prípadov ochorenia COVID-19, stalo pre Peking najväčším zahraničným zdrojom nákazy. Čínski občania, ktorí sa v Rusku momentálne nachádzajú, by sa preto podľa čínskeho denníka Global Times nemali vracať späť do vlasti.

 

"Rusko je najnovším príkladom zlyhania pri kontrole zavlečených prípadov (nákazy) a malo by poslúžiť ako varovanie pre ostatných," uviedli Global Times. Štátny denník dodal, že "Číňania sledovali, ako sa Rusko stáva veľmi postihnutou krajinou", a Peking by mal preto prísnymi opatreniami zabrániť importu nových prípadov nákazy na územie Číny.

V čínskej provincii Chej-lung-ťiang, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ruskom, bolo v pondelok potvrdených 79 prípadov zavlečenia ochorenia COVID-19. Vo všetkých prípadoch išlo o občanov Číny, ktorí do provincie pricestovali z Ruska. Osoby prichádzajúce z Ruska tak tvorili výraznú väčšinu z 89 nových potvrdených prípadov ochorenia v Číne.

 

Peking v pondelok na zasadnutí pracovnej skupiny pre boj s novým druhom koronavírusu, ktorému predsedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, sľúbil, že do pohraničných oblastí pošle viac zdravotníckych zdrojov.

V týchto regiónoch by mali byť postavené nové nemocnice a karanténne centrá, pričom posilnená má byť aj spolupráca so susednými štátmi. Čínske úrady však v pondelok zároveň dodali, že celková dĺžka štátnych hraníc a množstvo priechodov a horských ciest túto úlohu komplikujú.

 

img

 

India

Indický premiér Naréndra Módí v utorok oznámil predĺženie celoštátneho obmedzenia pohybu osôb do 3. mája. Informovala o tom agentúra AFP.

Obmedzenie vychádzania, ktoré platilo od 25. marca, sa malo skončiť o polnoci z pondelka na utorok. Obyvatelia tak budú mať aj naďalej dovolené opustiť svoje domovy iba za účelom nákupu potravín a liekov. "Z ekonomického hľadiska nás doterajšie opatrenia vyšli už draho, životy ľudí v Indii sú však oveľa cennejšie," povedal Módí. "India nečakala, až problém eskaluje... Neviem si predstaviť, aká by bola situácia, keby sa takéto rýchle rozhodnutia neprijali," uviedol Módí. Zároveň sa poďakoval občanom za dodržiavanie obmedzení a povedal, že chápe ťažkosti, ktoré to spôsobuje.

 

Od minulej stredy (8.4.) si stámilióny ľudí v Indii musia na verejných priestranstvách povinne zakrývať nos a ústa. Miestne orgány vydali toto nariadenie v najväčších mestách (Naí Dillí a Bombaj), ako aj v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš, kde žije asi 200 miliónov obyvateľov. Práve v štáte Uttarpradéš a hlavnom meste Naí Dillí vo štvrtok indické úrady uzatvorili desiatky ohnísk nákazy, zahŕňajúcich aj obytné štvrte, kde sa bude sledovať stúpajúca krivka nových prípadov infekcie.

Stratégiou Indie je identifikovať a uzavrieť rizikové zóny, kde sa budú snahy úradov zameriavať na zastavenie šírenia koronavírusu, a to "v hraniciach presne určenej geografickej oblasti"Podľa oficiálnych vládnych údajov v Indii evidujú 8988 prípadov nákazy novým koronavírusom a 339 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 1035 pacientov.

 

img

 

Izrael

Úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer oznámil nový zákaz vychádzania, ktorý má obyvateľom Izraela zabrániť v masových nákupoch a stretávaní sa v širokom kruhu rodiny počas záverečných dní židovského sviatku pesach

Ako informovala agentúra DPA, zákaz vychádzania bude platiť 36 hodín - od utorka 17.00 h miestneho času do štvrtka 05.00 h. Obyvatelia nesmú v tom čase opúšťať svoje obce a mestá.

 

Netanjahu od izraelských občanov tiež žiadal, aby slávnostnú večeru v utorok večer slávili len v rámci základnej (nukleárnej) rodiny, teda len v kruhu členov rodiny žijúcich v spoločnej domácnosti. Netanjahu súčasne oznámil, že pekárne sa nebudú môcť otvoriť bezprostredne po pesachu, ktorý sa skončí v stredu po západe slnka. Pesach je známy ako sviatok nekvasených chlebov a je spomienkou na exodus Židov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša. Židia vtedy nejedia kvasený chlieb, preto si po skončení sviatku zvyknú ísť kúpiť čerstvý chlieb. Netanjahu uviedol, že pekárne budú otvorené až vo štvrtok ráno, aby sa predišlo vytváraniu radov pred nimi v stredu večer.

 

img

 

Netanjahu na obyvateľov svojej krajiny apeloval, aby naďalej dodržiavali a brali vážne nariadenie prijaté vládou v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu v krajine. Uviedol, že nárast počtu nových pozitívne testovaných sa spomalil, ale "to neznamená, že sa to nemôže vrátiť". Uviedol, že takáto situácia nastala vo viacerých krajinách. Informoval, že Izrael bude reštrikcie uvoľňovať postupne, v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie.

 

Izraelský premiér vyjadril radosť nad znížením počtu nových potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom, pričom ocenil schopnosť svojej krajiny reagovať na túto krízu rýchlo a pružne, čo "vyvoláva rešpekt u mnohých krajín sveta". Izrael sa stal príkladom, poznamenal Netanjahu. V snahe zabrániť zopakovaniu veľkého nárastu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý v Izraeli zaznamenali po sviatku purim začiatkom marca, Izraelčania minulý týždeň - od utorka do piatku - nesmeli opustiť štvrť, kde bývajú. Tento režim bol ešte prísnejší od minulej stredy podvečera do štvrtka rána, keď platil úplný zákaz vychádzania - šlo pritom o sviatočný večer, ktorý sa v Izraeli zvyčajne trávi rodinnou večerou zvanou seder.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies