Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov

NETKY.SK • 25 Apríl 2023, 20:00 • 2 min
Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov

BRATISLAVA - Ďalšie tri obce majú šancu získať vzácne odrody ovocných stromov. Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica otvára prvý ročník projektu komunitných ovocných minisadov - Jedlé ostrovy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková. Projekt je určený pre samosprávy. Tie majú podľa organizátorov "možnosť získať ovocný sad plný života a vytvoriť zmysluplný komunitný priestor s dôrazom na záchranu vzácnych starých a krajových odrôd ovocných stromov s prímesou ovocných kríkov a trvaliek". "Nezanedbateľnou súčasťou je aj to, že v obciach sa tým podporí biodiverzita a pomôže to samospráve adaptovať sa na klimatickú zmenu na lokálnej úrovni. Sad bude prinášať úrodu počas celej sezóny, pričom bude dostupný širokej verejnosti," uviedol manažér projektu Jedlý ostrov František Cimerman.

 

Projektom sa Živica chce zamerať na budovanie malých komunitných ovocných sadov v centrálnych a rekreačných lokalitách obcí a miest na Slovensku. Cieľom je motivovať obyvateľov spoločne sa o sad starať, posilňovať vzájomnú spoluprácu a podporiť produkciu lokálneho ovocia. "Obce, ktoré majú záujem, sa môžu hlásiť do 30. apríla. Podmienkou je, aby samospráva mala vhodný pozemok vo svojom vlastníctve a aby bola ochotná sad poskytnúť nelimitovane širokej verejnosti, ale aj školám, organizáciám a združeniam pre edukatívnu činnosť," dodal Cimerman. V júni Živica oznámi, ktoré tri obce získajú Jedlý ostrov. Ten by sa mal potom vybudovať na jeseň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies