Minister Blanár sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí vo formáte G7+: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

NETKY.SK • 22 November 2023, 09:30 • 2 min
Minister Blanár sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí vo formáte G7+: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 21. novembra 2023 na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena zúčastnil na online stretnutí ministrov zahraničných vecí vo formáte G7+. Venovali sa záväzku pokračovať v dodávkach najkritickejších elektrárenských zariadení Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí vystúpil minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba, ktorý informoval o kritických nedostatkoch v civilnom sektore energetiky a technických opatreniach, ktoré môžu pomôcť obyvateľom Ukrajiny prekonať nadchádzajúcu zimu.

 

„Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete a tiež na dodávky elektriny na komerčnom základe. Rovnako posúdime rozšírenie kapacít cezhraničného prepojenia elektrických sietí medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ vyjadril sa minister Blanár. 

Minister Blanár tiež doplnil, že humanitárna pomoc Slovenska pre Ukrajinu bude pokračovať. „V tomto kontexte chceme byť aktívni a pomôcť prekonať náročné zimné obdobie, v úzkej spolupráci s ukrajinskou stranou pripravujeme dodávky generátorov a ďalších tovarov v nasledujúcich mesiacoch,“ priblížil J. Blanár.

 

Na stretnutí ministri zahraničných vecí identifikovali medzery v energetickom sektore, zaplnením ktorých v horizonte šiestich mesiacov sa môžu zmierniť humanitárne dopady vojnových akcií Ruskej federácie na území Ukrajiny. Rokovanie viedli americký minister A. Blinken a štátny minister Japonska pre zahraničné veci Iwao Horii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies